Infarct miocardic: simptome și posibilități de prevenție
S-au înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește opțiunile de îngrijire și tratament în cardiologie, dar infarctul miocardic rămâne una dintre principalele cauze de deces. Care sunt simptomele acestei afecțiuni și ce putem face pentru prevenire? Am discutat despre acest subiect cu dr. László Szidónia, medic primar cardiolog la Spitalul Județean de Urgență din Miercurea Ciuc.
– Infarctul miocardic rămâne încă una dintre cele mai comune probleme cardiace?
– Privind în ansamblu, infarctul miocardic este într-adevăr una dintre cele mai frecvente urgențe cardiovasculare și una dintre principalele cauze de deces, după insuficiența cardiacă.
– Care sunt cauzele acestei boli?
– Cauzele pot varia în funcție de vârsta pacienților. La pacienții tineri plăcile aterosclerotice depuse pe suprafața vaselor sanguine, în urma unui efort fizic intens, stres emoțional sau a unei furtuni de citokine, când echilibrul intern este perturbat, se pot rupe. În acest caz, grăsimile din sânge – colesterolul LDL, trigliceridele, moleculele de glucoză – împreună cu trombocitele, formează un trombus, practic un obstacol în fluxul sanguin, astfel încât, după obstrucție, livrarea de oxigen scade. În acest caz, este necesară o intervenție rapidă. Ruptura plăcii este însoțită în mod obișnuit de dureri în piept sau dificultăți de respirație. Aceste simptome sunt mai degrabă caracteristice tinerilor. La cei care au astfel de probleme, este important să se utilizeze medicamente care reduc grăsimile din sânge, deoarece acestea stabilizează placa.
La generația mai în vârstă sunt mai frecvente plăcile care conțin calciu și care se rup mai dificil, crescând în dimensiune în timp și putând închide complet artera. Acest lucru nu este însoțit de o furtună atât de mare ca în cazul tinerilor, deoarece atunci când arterele se îngustează, se dezvoltă circuite de sânge colaterale, astfel încât nu există un impact major atunci, când artera coronariană este blocată brusc. Plăcile pot fi evaluate foarte bine cu ajutorul Angio CT-ului. Pe lângă acestea există și alte modalități de a dezvolta un infarct.
– S-au dezvoltat mult modalitățile de îngrijire și tratament, cât de periculoasă este această afecțiune în prezent?
– Există o evoluție semnificativă în ceea ce privește modalitățile de îngrijire și tratament, dar deoarece nu toate cazurile de infarct ajung la timp în spital, această afecțiune rămâne în continuare periculoasă. S-a demonstrat de nenumărate ori că una dintre cele mai frecvente complicații ale infarctului, aritmia, este mortală într-un procent foarte mare din cazuri, în special când apare în afara spitalului. Modalitățile de îngrijire au făcut și continuă să facă progrese uriașe, dar întrebarea este cât de accesibile sunt noile servicii pentru populație și cât de repede ajung pacienții la opțiunile care le pot salva viața.
– La ce vârstă apare cel mai frecvent infarctul miocardic? Și afectează mai mult bărbații sau femeile?
– Vârsta este din ce în ce mai puțin semnificativă: în ultimele decenii vârsta pacienților care suferă un infarct miocardic a scăzut clar, adică populația afectată este din ce în ce mai tânără. La vârsta mai fragedă, această problemă cardiacă este mai frecventă la bărbați, dar mai târziu, la vârsta mai înaintată, proporția de bărbați și femei afectați devine echilibrată.
– Care sunt simptomele infarctului miocardic?
– Simptomele principale sunt presiunea puternică și intensă în piept (senzația de strângere în piept), dificultățile de respirație și transpirația.
– Cum trebuie să acționăm dacă observăm simptomele menționate?
– Este absolut necesar să mergem cât mai curând posibil la spital, să sunăm la ambulanță.
– Ce este recomandabil să facem pentru prevenirea infarctului?
– Acesta este cel mai important factor, prevenția. Pentru aceasta, trebuie să trăim într-un mod echilibrat, să facem sport, să evităm dieta cu calorii goale. Este important să ne menținem sub control greutatea corporală, tensiunea arterială, nivelul grăsimilor din sânge și glicemia. Și nu ar trebui să fumăm. Cu aceste restricții, se poate amâna apariția unui infarct, chiar dacă există o predispoziție pentru aceasta.
– Care sunt factorii de risc?
– Factorii de risc includ nivelul ridicat al grăsimilor din sânge, obezitatea, istoricul familial de boli. De obicei, există o interacțiune între mai mulți factori. Este important să fim atenți la aceștia și, cu o atenție adecvată, să putem amâna momentul în care acestea pot cauza probleme grave.
– Care sunt cele mai benefice forme de exerciții fizice pentru inimă?
– În scopul prevenirii, sunt recomandate exercițiile cardiovasculare, dar moderarea și progresivitatea sunt foarte importante în acest domeniu. Consider că exercițiile cu greutatea proprie sunt foarte bune, alergarea, ciclismul, înotul, drumețiile. Înotul este una dintre cele mai bune forme de exerciții fizice, deoarece nu afectează articulațiile. Dacă cineva a trecut printr-un eveniment cardiovascular, este la fel de important să facă mișcare. Ar fi foarte utilă existența unor facilități de recuperare, unde pacienții să înceapă să facă mișcare sub supravegherea unui specialist, conform sfaturilor acestuia, dar, din păcate, în țara noastră, această facilitate este greu de accesat la nivel național. Progresivitatea este esențială și, dacă este posibil, este recomandată o formă de mișcare supervizată de un specialist pentru pacienți.