NR. TELEFON:
0753258942
Program de lucru: luni-vineri: 8-14
Serviciul de Anatomie Patologică se află separat de clădirea centrală, dar tot în incinta Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc, pe str. Dr. Dénes László, nr. 2, și are în structură 3 compartimente:
– Compartimentul de prosectură
– Compartimentul de histopatologie
– Compartimentul de citologie
Activitatea personalului de la secție este coordonată de:
Dr. IURCSUK OLGA – medic primar anatomo-patolog, medic șef de secție
As. med. pr. IUGA CLAUDIA – asistent șef de secție
Lista medicilor care lucrează la secție:
Dr. Iurcsuk Olga – medic primar anatomo-patolog, medic șef de secție
Dr. Ilyés Izabella-Ágota – medic primar anatomo-patolog
Dr. Nagy Blanka – medic specialist anatomo-patolog
Dr. Straub Klaus-Daniel – medic specialist anatomo-patolog
Serviciul nostru este de profil diagnostic.
Compartimentul Prosectură
Compartimentul Prosectură primeşte decedaţii spitalului şi cei decedaţi acasă. La 24 de ore după deces, dacă decedatul are diagnostic stabilit şi aparţinătorii cer scutire de la autopsie, atunci se poate scuti, însă dacă decedatul are un diagnostic incert, atunci este necesară autopsia pentru clarificarea diagnosticului.
Decedaţii în acest compartiment sunt autopsiaţi, pregătiţi pentru îmbălsămare, toaletare, îmbrăcare şi transport. Toate intervenţiile se fac manual. Decedatul soseşte la compartiment cu bilet de însoţire şi biletul de identificare.
Aparţinătorii (rudele de grad I) care fac formalităţiile legale, trebuie să aibă asupra lor cartea de identitate.
Compartimentul ocupă parterul şi este dotat cu o sală de autopsie, sala de aşteptare, camera pentru autopsieri, toaleta pentru aparţinători, baie şi toaletă pentru autopsieri, camera pentru păstrarea materialului postoperator. Sala de autopsie este dotată cu două mese de autopsie cu apă şi canal scurgere, instrumente pentru autopsie, inclusiv ferăstrău electric pentru calotă fără sistem de aspiraţie, lampă UV pentru sterilizarea aerului, autoclav pentru sterilizarea instrumentarului.
Compartimentul prosectural este deservit de:
2 medici anatomopatologi, 2 autopsieri, 1 îngrijitoare de curăţenie
Anual se primesc circa 500 de decedaţi dintre care aprox. 100 de cazuri sunt autopsiate.
Compartimentul de Histopatologie
Compartimentul de histopatologie primeşte materiale postoperatorii, rezultate din operaţii chirurgicale, urologice, ortopedice, ORL, gastroenterologice, ginecologice, oftalmologice, etc.
Toate materialele sunt prelucrate şi eliberate cu un diagnostic histopatologic. Prelucrarea ţesuturilor durează mai mult din cauza lipsei aparatelor precum procesator de ţesuturi, ceea ce ar diminua durata de procesare de la 5-7 zile la 2-3 zile. Prelucrarea ţesuturilor se face manual, precum şi colorarea şi includerea în parafină. Secţionarea se face cu microtoame şi lame de unică folosinţă, din acest motiv putem să facem secţiuni subţiri care facilitează diagnosticarea. Diagnosticarea se face de către medicii anatomopatologi. Eliberarea rezultatelor histopatologice se face in termen legal de 30 zile lucrătoare. Pentru diferenţierea diagnosticului facem şi coloraţii speciale.
Dacă pacienţii au orice tip de nelămurire privind diagnosticul histopatologic, sunt rugaţi să se prezinte la servicul nostru în zilele lucrătoare între orele 8-14 la secretariat.
Materialele postoperatorii sunt păstrate încă 3 luni de la eliberarea rezultatului histopatologic final. Blocurile de parafină sunt păstrate 30 de ani, lamele din care se face diagnosticarea se păstrează 10 ani, iar biletele de însoţire a materialului biopsic 15 ani.
Compartimentul histopatologic si cel citologic ocupă etajul şi este dotat cu o cameră pentru medicul şef de secţie, camera pentru microscopizare, laborator de histologie-citologie, camera de prelevare, secretariat, vestiar, biblioteca care serveşte şi la păstrarea documentelor, histoteca, baie şi toaleta pentru personal.
Compartimentul de histopatologie este dotat cu următoarea aparatură încă functională după mai bine de 10 ani de folosință si fără investitii: 3 microscoape, 1 microtom, 1 microtom cu gheaţă – care funcţionează cu CO2, 1 termostat pentru parafină, băi de apă (unele din donaţii), placă de uscare a secţiunilor, staţie de includere în parafină (din donaţie ), 3 histoteci metali, 3 histoteci din lemn, 2 nişe (la locul prelevării, la bateria de colorare), reactivi pentru analiză, figidere, gaz metan, balanţă analitică.
Compartimentul histopatologic este deservit de:
1 medic primar de anatomie patologică, 1 medic specialist de anatomie patologică, 4 asistente principale de laborator de anatomie patologică, 1 registrator medical, 2 îngrijitoare de curăţenie
Anual se face circa 10.000-12.000 examinări și colorații speciale la aprox. 3.000-3.500 pacienţi.
Compartimentul Citologic
Compartimentul citologic funcționează împreună cu laboratorul de histologie. Primeşte lichide biologice (urină, lichid pleural, lichid ascitic, lichid din diferite chisturi, lichid sinovial) pentru examen citotumoral.
Compartimentul citologic face şi citologie vaginală cu coloraţia Babeş-Papanicolau şi alte coloraţii speciale dacă este nevoie.
Deasemenea, intraoperator se face examen extemporaneu la operaţii de sân, care este important în cazurile maligne unde se poate extinde operaţia la noduli limfatici axilari.
Compartimentul citologic este dotat cu 1 microscop, 1 citotecă, 2 serii de colorare, 1 centrifugă (donație).
Avem un program „Screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin” în derulare încă din anul 2013. Durata programului este de 5 ani.
Compartimentul este deservit de:
2 medici specialiști de anatomie patologică, 1 biolog medical specialist în citologie, 4 asistente principale de laborator de anatomie patologică, 1 registrator medical, 2 îngrijitoare de curăţenie
Anual se fac 600-650 citologii cu colorații speciale și screening la 600-700 paciente.