Construcția primului spital al orașului Miercurea Ciuc, a așa-numitului „spital de lemn”, a fost începută în anul 1851, clădirea fiind demolată și vândută în anul 1899.

Construcția celui de-al doilea spital al orașului Miercurea Ciuc a fost începută în anul 1888, iar clădirea a fost predată în luna noiembrie a anului 1890. Clădirea așa-numitului „spital vechi” se află lângă Castelul Mikó și în prezent găzduiește secțiile de oftalmologie, dermatologie și psihiatrie. Spitalul era dotat cu 70 de paturi și în vremea construirii sale era considerat a fi un spital modern.

În anul 1938 s-a înființat prima secție de obstetrică care asigura 8 locuri pentru femei gravide și 25 de paturi pentru nou-născuți. În anul 1942, secția de obstetrică s-a mutat în clădirea actualei secții ORL și Fizioterapie.

Planurile de construcție ale clădirii principale a Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc au fost finalizate la sfârșitul anului 1970, construcția fiind ajutată de „munca patriotică” a 40.700 muncitori din împrejurimi, fiind mutate 30.000 de metri cubi de rocă și pământ pietros. Clădirea a fost inaugurată în anul 1971, iar spitalul putea să-și înceapă activitatea în noua clădire.