Tratamentul eficient al accidentului vascular cerebral (AVC, blocaj cerebral, obstrucție cerebrală) este legat de o fereastră de timp: sunt 4,5 ore pentru a putea dizolva cheagul de sânge prin perfuzie intravenoasă și 6 ore pentru a putea îndepărta cheagul de sânge pe cale chirurgicală.

Așadar, pentru a reduce riscul de deces și daunele permanente ale pacientului cu AVC, acesta trebuie să ajungă cât mai repede la spital în această fereastră de timp, și dacă nu sunt contraindicații, să primească tratamentul medicamentos de dizolvare a cheagului (tromboliză) sau, dacă este necesar, cheagul trebuie îndepărtat chirurgical în această perioadă (trombectomie).

La prima vedere, fereastra de timp nu pare mică, dar deoarece cele două intervenții menționate nu se efectuează în toate spitalele, uneori pacientul trebuie transportat în altă instituție, iar în astfel de cazuri fereastra de timp se dovedește a fi deja restrânsă. În Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc efectuăm trombectomie.

De aceea, este literalmente vital să recunoaștem rapid semnele AVC-ului la noi sau la cei dragi și să chemăm imediat ambulanța. Cele mai frecvente simptome sunt: gură strâmbă, membre paralizate, tulburări de vorbire, tulburări de vedere, probleme de echilibru.

Simptomele și măsurile de luat sunt bine rezumate de graficul BE FAST conceput în engleză. În cazul unui AVC, acționați rapid, timpul pierdut