Conform deciziei Guvernului de pe data de 28 iunie 2018, valabilitatea cardurilor naționale de sănătate emise până la data de 31 iulie 2018 se prelungește de la cinci la șapte ani. Această durată de valabilitate s-a stabilit și pentru toate cardurile emise după data respectivă.

În comunicatul Casei de Asigurări de Sănătate Harghita se arată, acest lucru înseamnă că asigurații pot folosi la toți furnizorii de servicii medicale aflați în relații contractuale cu o casă de asigurări de sănătate cardurile de sănătate încă doi ani după data înscrisă pe suprafața documentului, iar furnizorilor respectivi le vor fi decontate serviciile astfel prestate către asigurați.

La nivelul județului Harghita foarte multe carduri ar fi expirat pe data de 31.03.2019, dar în urma acestei hotărâri cardurile respective vor fi valabile până la 31.03.2021. Aceasta înseamnă că deținătorul de card nu are nevoie de adeverință sau de alte modalități de a dovedi calitatea de asigurat al sistemului asigurărilor sociale de sănătate.

Totodată, calitatea de asigurat poate fi verificată și pe site-ul CAS Harghita (www.cnas.ro/cashr), în secțiunea „Servicii” și „Verificare asigurat”.