1. Mosson kezet minél többször

A kézmosás és a kezek fertőtlenítése lényeges a megelőzésben. A kézmosás legalább húsz másodpercig tartson, szappant kell használni, ha pedig nem lehet kezet mosni, akkor hatvan százalékos alkoholos kézfertőtlenítő használata ajánlott.

2. Kerülje az érintkezést a légúti megbetegedésben szenvedőkkel

Ajánlott távolságot tartani, ha valaki a környezetünkben felső légúti fertőzésben szenved, főként, ha tüsszög és köhög, hisz a nyálcseppek közvetíthetik a vírust.

3. Ne fogdossa a szemét, orrát, száját a kezeivel

Nem szabad a szemeket, a szájat és az orrot fogdosni a kezünkkel. A kezeinkkel ugyanis megérintjük a felületeket, és ha ezt követően az arcunkat is, akkor az arcunkra, szájunkhoz vihetjük át így a vírust. 

4. Takarja el a száját és orrát, ha köhög vagy tüsszent

Ha felső légúti megbetegedésben szenvedünk, kerüljük a többiek társaságát, ha pedig köhögünk vagy tüsszentünk, akkor takarjuk el a szájunkat, orrunkat. Ajánlott ugyanakkor maszk viselése és a gyakori kézmosás. Ha köhögéskor, tüsszentéskor nem takarjuk el a szájunkat, akkor a körülöttünk lévő felületekre kerülhetnek a vírusok.

5. Ne szedjen antivirális szereket és antibiotikumot, csak ha az orvos javasolja

Antivirális szerek és antibiotikum szedése csak orvosi javallatra ajánlott: nincs tudományos bizonyíték arra, hogy az antivirális szerek alkalmazása megelőzné a koronavírussal való fertőzést, az antibiotikumok pedig csak a baktériumok ellen hatásosak, nem a vírusok ellen.

6. Tisztítsa le a felületeket klóros vagy alkoholos alapú fertőtlenítőszerekkel

A megelőzés érdekében ajánlják a felületek fertőtlenítését. A koronavírust elpusztítják a klóros, fehérítőszeres, oldószeres, kloroformos vagy legalább 75 százalékos alkoholos alapú tisztítószerek. Orvosok vagy gyógyszerészek javaslatára kell ezeket megvásárolni, alkalmazni.

7. A sebészeti maszkot csak akkor viselje, ha beteg vagy betegeket ápol

A sebészeti maszkok viselését a felső légúti megbetegedésben szenvedők számára vagy a betegeket ellátók számára ajánlják. Akkor használjuk a maszkot, ha köhögünk, tüsszögünk vagy beteg, koronavírussal megfertőzött, illetve fertőzöttgyanús személyt látunk el. 

A védőmaszk csak akkor hatásos, ha a többi higiéniai előírás betartásával együtt alkalmazzák. Ezek egyike a legalább húsz másodpercig tartó kézmosás. Nem ajánlott több maszkot tenni egymás fölé.

8. A Kínában gyártott vagy onnan érkező csomagok nem veszélyesek

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a Kínában gyártott vagy onnan érkező postai küldemények, csomagok nem veszélyesek, a vírus nem él meg sokáig a felületeken. Mostanig nincs bizonyíték arra, hogy a Kínából érkezett csomagok veszélyesek lennének.

9. Hívja háziorvosát vagy a 112-t ha lázas, köhög vagy Kínából, illetve a vírusfertőzés által érintett európai országokból tért vissza az elmúlt 14 napban

Az egészségügyi tárca tanácsai szerint a 112-es egységes segélyhívó számot kell hívni akkor, ha a vírus által érintett területekről tért haza valaki vagy onnan érkezettekkel érintkezett és a 14 napos lappangási idő alatt lázat, köhögést, légzési nehézséget, izomfájdalmakat, fáradtságot érez. Ilyenkor maszkot, egyszer használatos zsebkendőt kell használni, gyakran kezet kell mosni és fel kell hívni a további teendőkért a 112-es egységes segélyhívót.  

10. A háziállatok nem közvetítik a koronavírust

Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy háziállatok, például kutyák vagy macskák megbetegednének a koronavírustól. Mindenesetre kezet kell mosni alaposan, miután a háziállatokkal érintkezünk.

Forrás: Egészségügyi Minisztérium

 

  

Menu