TELEFONSZÁM: 0372 - 661 139 (osztályvezető főorvos)

                        0372 - 661 181 (titkárság)

                        0372 - 661 246 (kórszövettani és citológia labor)

                        0372 - 661 172 (kórbonctan)

 

Munkaprogram: hétfőtől - péntekig: 8-14

 

A Patológia Osztály külön épületben, a Dr. Dénes László utca 2. szám alatt található, és 3 részleggel működik:

- Kórbonctani részleg

- Kórszövettani részleg

- Citológia részleg

 

Az osztály tevékenységét irányítja:

Dr. IURCSUK OLGA - patológus főorvos, osztályvezető orvos

IUGA CLAUDIA - osztályos főasszisztens

 

Az osztályon dolgozó orvosok névsora:

Dr. Iurcsuk Olga - patológus főorvos, osztályvezető orvos                    

Dr. Ilyés Izabella-Ágota - patológus főorvos          

Dr. Nagy Blanka - patológus szakorvos 

Dr. Straub Klaus-Daniel - patológus szakorvos 

 

A Patológia Osztály szövettani és citológiai minták kórismézésével a kórház diagnosztikai tevékenységében meghatározó szerepet tölt be. Ez az osztály végzi a műtéti beavatkozások és a diagnosztikai célból végzett mintavételek során nyert szövetek feldolgozását és mikroszkópos elemzését, valamint a különböző testtájékokról, illetve testnedvekből származó citológiai kenetek vizsgálatát. A vizsgálat eredménye döntő a terápiás beavatkozás kiválasztása szempontjából.

 

Kórbonctan

Az épület földszintjét foglalja el és fogadja a kórházi és az otthon elhunytakat. A hivatalos iratokat a legközelebbi hozzátartozók intézik (személyazonossági igazolvány legyen a hozzátartozóknál!) 1 nappal a halál beállta után. Az osztályokon elhunytak kórlapjainak áttanulmányozása után, figyelembe véve a kezelőorvos és a hozzátartozó kérését, valamint a törvény adta lehetőségeket is, döntünk a kórboncolás vagy az elengedés mellett. Az elhunytak balzsamozása, öltöztetése az intézmény feladata. Lehetőség van az elhunytak hűtőkamrában való elhelyezésére.

 

Felszereltség: váróterem, hozzátartozók részére mosdó, ügyintéző iroda, boncterem, hűtőkamra, UV-lámpa, személyzeti rész pihenővel, mosdóval.

       

A kórbonctant kiszolgáló személyzet:

2 anatomopatológus, 2 boncmester, 1 takarítónő, 4 laborasszisztens a szövettani rész elvégzésére

 

Évente közel 500 elhunyt érkezik az osztályunkra, amelyből körülbelül 100 esetet kórboncolunk.

 

Kórszövettan

Az épület emeletét foglalja magában.

Minden élő egyénből eltávolított szövetet kórszövettani vizsgálatnak kell alávetni, amely alkalmas arra, hogy biztosítsa a szövetekben kialakult elváltozások felismerését. Ezzel a vizsgálattal lehet megállapítani a kialakult elváltozások jellegét, kiterjedését és az esetleges áttétek lehetőségét. A mintát a kórszövettani vizsgálati kérőlappal együtt általában már formalinban rögzítve küldik a patológiára, ahol a feldolgozás kézzel történik modern felszereltség hiányában 5-7 nap alatt. A kórszövettani diagnózist a patológus szakorvos a törvény értelmében 30 munkanapon belül bocsátja ki. A megmaradt minták még 3 hónapig tárolódnak az osztályon a diagnózis kibocsátása után, ezalatt ha a páciensnek bármilyen kifogása, kérdése van a lelettel kapcsolatban, megtalál minden munkanapon az intézmény I. emeletén 8-14 óra között.

 

Felszereltség: 1 mikrotom (2001), 3 mikroszkóp (Nikon - 2003, 2 Zeiss - 2004), fagyasztó mikrotom (adomány - 1996), paraffin termosztát (2001), vízfürdő, metszetszárító (2001), paraffin beágyazó (adomány), 6 metszettároló szekrény, festősorozat, analitikai mérleg, hűtők.

   

A részleget kiszolgálja:

2 patológus, 1 szakcitológus, 4 szakasszisztens, 1 orvosi írnok, 2 takarítónő

 

Évente 10.000-12 000 paraffin blokkot készítünk Hematoxilin-eozin és speciális festésekkel körülbelül 3.500-4.000 páciensnek.

 

Citológia laboratórium

A citológia laboratórium a kórszövettani laboratórium részeként működik. A citológia részleg a citológiai anyagok elemzését végzi a szervezet természetes üregeiből (hashártya, mellhártya), ciszták tartalmából, tüdőmintákból, lenyomatokból, stb. A minták feldolgozása hagyományos és speciális festésekkel történik. A méhnyaki-hüvelyi minta vétele a nőgyógyászati vizsgálat során történik. Feldolgozása Papanicolau festési technikával történik. A kiértékelést a szakcitológus a Bethesda 2001 rendszer szerint végzi. A vizsgálat célja a méhnyakrák megelőzése és egyéb kóros állapotok felismerése, így a daganat kialakulásának megelőzése.

2013 óta részt veszünk egy országos méhnyakrák-megelőző programban (Screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin), amely 5 évig tart.

 

Felszereltség: 1 mikroszkóp - Zeiss, 2 festősorozat, citotéka, 1 centrifuga

 

A laboratóriumi munkát a következő személyzet végzi:

2 patológus, 1 szakcitológus,  4 labor szakasszisztens, 1 orvosi írnok 

 

Évente körülbelül 600-650 kenetet készítünk Hematoxilin-eozin és speciális festésekkel.

A screeening körülbelül 600-700 kenetet jelent évente.

 

Menu