Agyérkatasztrófáról, fogászatról, egészséges életmódról, gyógytornáról, asszisztensi elhivatottságról, körömgombáról és asztmáról, allergiákról is beszéltek a kórház szakemberei a helyi lapokban az elmúlt időszakban. Összegyűjtöttük ezen cikkek elérhetőségeit és tartalmas olvasgatást kívánunk mellé:   

https://hargitanepe.ro/kinzo-leguti-allergiak-asztma-szenanatha/?fbclid=IwAR0S15BpiVlSrN0Cr7zyT0rhz3uVfsxQVXIx9nm_ZqKXUtLJRBosK-Uua68

https://liget.ro/kezelo/koromgomba-jobb-lenne-ha-fajna?fbclid=IwAR2ndS2fDPqOvLuMVnipSFwVD1UFj8T64kFY-3tpqa6Z0piRJlec1Lw4yBs 

https://hargitanepe.ro/nyitottnak-kell-lenni-az-ujdonsagra-a-betegek-igenyeire/ 

https://hargitanepe.ro/az-egyutterzo-magatartas-nelkulozhetetlen/ 

https://hargitanepe.ro/gyogytorna-akar-mar-a-mutet-masnapjan/ 

https://hargitanepe.ro/szelsoseges-dietak-helyett-fokozatos-eletmodvaltas/ 

https://hargitanepe.ro/a-megelozes-egeszsegesebb-es-olcsobb/ 

https://hargitanepe.ro/agyerkatasztrofa-bovulo-kezelesi-lehetosegek/

 

 

Szavakkal talán lehetetlen érzékeltetni, hogy milyen éven vannak túl a koronavírusos betegeket ápoló kórházi osztályokon dolgozók. Minden betegért megküzdöttek – sokszor a végkimerülésig – egy olyan betegség ellen, amelyről egy évvel korábban még nem sokat tudtunk. Ilyen egy éven van túl dr. Dimény Ottilia, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház fertőző betegségeket kezelő osztályának vezetője is, aki mindez után még mindig úgy gondolja, isteni gondviselés vezette őt ide.

https://hargitanepe.ro/a-legjobb-a-felgyogyult-beteg-orome/?fbclid=IwAR0qHg8X51sxO6fJBspNTZ1Naakmf3ZCZxwD4_KrER6UguO8Lcm0vYKwl0Y

 

Óvónőként és lelki gondozóként dolgozik a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház gyermekgyógyászati osztályán Szénási Mariann. Bejár a kórtermekbe, beszélget, játszik a gyerekekkel, szülőkkel, tartja velük a kapcsolatot később is, amennyiben ez szükséges. Állatterápiát is tanult, így arról is beszélgetett a Hargita Népe újságírójával, hogy a kutyák milyen jótékony hatással vannak a beteg gyerekekre.

https://hargitanepe.ro/jatekkal-es-figyelemmel-a-gyogyulasert/?fbclid=IwAR1KkpTfag99xzT-ATX3aFdijug0lQNmGx9KI23OaNSLYv2mpRu-wNpEFhE

În primele zile locuitorii județului arată interes destul de scăzut pentru imunizarea cu AstraZeneca. Dr. Sergiu Sîngeorzan, medicul epidemiolog al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, şef al Serviciului de Prevenire a Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale a vorbit ziarului Informația Harghitei despre noul vaccin, asigurându-ne că este cât se poate de sigur.

http://informatiahr.ro/interes-scazut-nejustificat-pentru-cel-mai-nou-vaccin-impotriva-covid-19/

Számos változás zajlott le tavaly a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház felújított konyhájában: új konyhai eszközöket sikerült az egészségesebb táplálkozás szolgálatába állítani és új alapanyagokkal bővült az eszköztár. Ennek nyomán felújították a különböző menüket is – számoltak be a Hargita Népe érdeklődésére válaszolva a kórházi élelmezési blokk dietetikusai. 

https://hargitanepe.ro/hu/hogy-az-etel-is-az-egeszseget-szolgalja-1613462802592

A betegápolást szabadon, önzetlenül és szeretettel, értő jelenléttel kell végezni – vallja Szekeres Ildikó. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház ápolási igazgatójával a február 11-én ünnepelt betegek világnapja alkalmával beszélgettek a Hargita Népben alkalmazkodásról, hivatásról, az önismeret és a továbbképzések szükségességéről.   

https://hargitanepe.ro/hu/erto-jelenlettel-apolni-1612867541521

A szájüregben lévő nem gyógyuló sebekre oda kell figyelni, s bár nem feltétlenül kell egyből rákos elváltozásra gondolni, jobb félni, mint megijedni, és tanácsos mielőbb szakemberhez fordulni – hívja fel a figyelmet Izsák Csaba. A február 4-i rákellenes világnap apropóján az arc-, állcsont-szájsebész szakorvossal a szájüregi daganatokról beszélgettek a Liget.ro portálon.

https://liget.ro/kezelo/szajuregi-daganatok-n-konnyebb-megelozni-mint-kezelni

Felgyorsult világunkban hajlamosak vagyunk túlpörögni, korán kelni, későn feküdni, megfeledkezve arról, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás hatással van a mindennapjainkra, az életminőségünkre. A Liget.ro portálon Kedves Gyöngyvér neurológussal beszélgettek az alvás fontosságáról.

https://liget.ro/kezelo/az-alvas-egeszsegeert

Új taggal bővült a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház onkológiai osztályának csapata, dr. Péter Attila onkológus szakorvos a hó elején kezdte el a munkát az intézményben. A végbél- és vastagbéldaganatokról, a mortalitási arányok szerint a második legveszélyesebb daganatos betegségről is beszélgettek a Hargita Népében a fiatal orvossal, aki azért választotta ezt a szakágat, hogy a legnehezebb időszakban segíthesse a betegeket.    

https://hargitanepe.eu/segiteni-a-legnehezebb-idoszakban/

Az intenzív terápiás szakorvos számára az a legnagyobb elégtétel, ha hazamegy az a beteg, aki korábban életveszélyes állapotban érkezett hozzájuk – mondta dr. Ráduly Dénes. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvosával a szakmájáról, érzéstelenítésről, altatásról, intenzív ellátásról beszélgettek.  

https://hargitanepe.eu/eselyt-biztositani-az-elet-es-halal-mezsgyejen/

Az intenzív terápiás szakorvos számára az a legnagyobb elégtétel, ha hazamegy az a beteg, aki korábban életveszélyes állapotban érkezett hozzájuk – mondta dr. Ráduly Dénes. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvosával a szakmájáról, érzéstelenítésről, altatásról, intenzív ellátásról beszélgettek.  

https://hargitanepe.eu/eselyt-biztositani-az-elet-es-halal-mezsgyejen/

Fontos, hogy Csíkszeredában is minél hamarabb beindulhasson az intervencionális kardiológiai tevékenység – emelte ki dr. Korodi Szilamér kardiológus a Hargita Népében megjelent bemutatkozó interjújában. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szakorvosával a szívritmuszavarokról is beszélgettek és a koronavírus-járvány kardiológiai vonatkozásairól is szót ejtettek.   

https://hargitanepe.ro/hu/rendre-es-rendszerezettsegre-szukseg-van-1607416335291

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház diabetológiai szakrendelőjében a hét minden napján zajlik csontsűrűségmérés.

Hétfőn 8-13, kedden 14-18, szerdán 8-13, csütörtökön 14-18, pénteken pedig 8-18 órák között végzik a csontsűrűségmérési vizsgálatokat a poliklinika földszintjén, a 33-as számú rendelőben. Az egészségbiztosítással rendelkezők számára a vizsgálat ingyenes családorvosi vagy szakorvosi küldőpapírral. Időpontot kérni a 0372 661 291-es telefonszámon lehet.

A hetek, hónapok előrehaladásával egyre többet tudunk a SARS-CoV2 koronavírusról, illetve az általa okozott COVID-19-ről. A tudósok már egyre megbízhatóbb következtetéseket vonhatnak le nemcsak a járvány terjedésével, hanem a gyógyítással kapcsolatban is. Több biztató hatású oltóanyag látott napvilágot, azonban még mindig nem telt el elég idő a vírus megjelenése óta ahhoz, hogy választ adjanak például arra, hogy ezek az oltóanyagok mennyi ideig nyújtanak majd védettséget. Hogy mikor térhetünk vissza a régi életünkhöz, vagy egyáltalán visszatérhetünk-e valaha? Többek között ezeket a kérdéseket is feltette a Maszol.ro munkatársa dr. Sîngeorzan Sergiu epidemiológus főorvosnak, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház Egészségügyi Ellátással Összefüggő Fertőzéseket Megelőző Egysége osztályvezetőjének, aki az országos Fertőzések Megelőzéséért és Ellenőrzéséért Egyesület (APCI) elnöke is.

https://www.maszol.ro/index.php/tech-tudomany/135312-csikszeredai-epidemiologus-a-koronavirus-megvaltoztatta-a-letunket-es-a-gondolkodasunkat

 

Dr. Kátai Helga tüdőgyógyász szakorvos április elejétől dolgozik a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban. A marosvásárhelyi születésű orvos tavasz óta sok újdonsággal néz szembe, új város, új munkahely és egy új vírus is a kihívások közé tartozik, hisz épp a koronavírus-járvány kezdetén állt munkába a kórház egyik olyan osztályán, ahol a koronavírusos betegeket kezelik. Ezekről a változásokról, hivatásról, hitről és természetesen, a koronavírusról is beszélgettek a fiatal szakemberrel. Azt mondta, a megelőzés érdekében nagyobb figyelemre lenne szükség, a kezelés során pedig több bizalomra. 

https://hargitanepe.ro/hu/elkotelezettseg-es-istenhit-fiatal-orvos-az-elso-vonalbol-1606206633486

 

A gyermekeknek csak kis arányanál bizonyították a Covid-19 betegséget, és készült olyan tanulmány, amely szerint a gyermekek nem terjesztik nagy arányban a koronavírus-fertőzést – mondta dr. Gergely Orsolya. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház gyermekgyógyászati osztályának szakorvosával beszélgettek a Hargita Népében, többek között koronavírus-fertőzésről, de a gyermekek őszi–tél eleji nátháiról, maszkviseléséről is.     

https://hargitanepe.ro/hu/gyermekeknel-keves-tunettel-jar-a-koronavirus-fertozes-1605606318954

 

Október 10-e a lelki egészség világnapja volt. Mit jelent ez a fogalom, mit tehetünk a saját lelki és mentális egészségünkért és melyek a leggyakoribb pszichiátriai problémák manapság – kérdezte a Hargita Népe dr. Moldovan Mónika pszichiáter szakorvost, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház pszichiátriai osztályának és Lelki Egészség Központjának munkatársát.

https://hargitanepe.eu/keressuk-tudatosan-a-dolgok-pozitiv-oldalat/

 

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház patológiai, kórszövettani és kórbonctani osztályán több fiatal orvos is dolgozik. A Hargita Népében arra  tettek kísérletet, hogy ezeket a szakembereket és általuk az osztály tevékenységét is, egyszerre mutassák be az olvasóknak. 

https://hargitanepe.eu/a-patologia-leginkabb-az-elokrol-szol/

  

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház vezetősége arra kéri a bennfekvő páciensek hozzátartozóit, hogy csak szükség esetén küldjenek csomagot szeretteiknek és csak a legszükségesebb holmikat. Tilos ugyanakkor élelmiszert küldeni azok számára, akik valamilyen speciális diétán vannak.

Mint ismeretes, a látogatási tilalom miatt a kórház korábban felajánlotta annak a lehetőségét, hogy a hozzátartozók a páciensek számára a kórház kapujánál csomagot hagyjanak, amit eljuttatott a személyzet a bennfekvőhöz. Tekintettel azonban a járványhelyzet súlyosbodására és a kapott csomagok mennyiségének megnövekedésére, azzal a felhívással fordul a kórház a lakossághoz, hogy ténylegesen csak szükség esetén használják ezt a lehetőséget. A bennfekvők számára személyes tárgyakat lehet eljuttatni, lezárt, névvel és az osztály nevével ellátott csomagban. Ezt a kórház kapusszobájánál lehet hagyni és naponta 14-15 óra között viszik fel az osztályokra.  

A kórház vezetősége és személyzete kéri a páciensek és hozzátartozóik együttműködését, megértését. 

Csíkszereda, 2020.10.20

 

Jövőben kerek ötven éve lesz annak, hogy Sándor Ilona a szentegyházi kórházban dolgozik. A főasszisztensként nyugdíjba vonult, de a kórházban jelenleg is tovább dolgozó Ica néni elszánt támogatója, védelmezője az intézménynek. Ha kell, akkor hivatalokban kilincsel, támogatót szerez és munkálatot vezet, de mindent megtesz azért, hogy a térség lakói számára továbbra is elérhető legyen a jelenleg a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház részeként működő Szentegyházi Egészségügyi Központ. A Hargita Népe interjúja.

https://hargitanepe.ro/hu/elhivatottsaggal-a-legnemesebb-feladatert-1601371135441

 

Ha a diagnosztizálás időben megtörténik, minden daganat gyógyítható. Ahhoz azonban, hogy a beteg bármilyen daganatos megbetegedéssel időben orvoshoz forduljon, elengedhetetlen a szűrővizsgálatokon való részvétel, ugyanis amikor a daganat a betegnek tünetet okoz, akkor az már valószínű, hogy előrehaladott stádiumban van – mondta Csató Szilárd onkológus szakorvos, akivel a szűrővizsgálatok fontosságáról, a rákmegelőzésről beszélgetett a Liget.ro újságírója.

https://liget.ro/kezelo/rakmegelozes-amikor-a-legdragabb-az-ido

 

Csontsűrűségmérő készüléket helyeztek üzembe nemrég a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban. Mint elhangzott, a készülékkel a csontritkulás diagnosztizálását, szűrését és kezelés alatti követését lehet elvégezni. Arról, hogy mi is ez a betegség, kit érint és milyen gyakorisággal fordul elő, illetve, hogy milyen megelőzési lehetőségei vannak, dr. Ruff Rudolf endokrinológus és diabetológus szakorvossal jelent meg beszélgetés a Hargita Népében.

https://hargitanepe.ro/hu/sokakat-erinto-betegseg-csontritkulas-1599814709650

 

Bízik benne, hogy hamarosan lesz védőoltás a koronavírus ellen és megfelelő kezelés a Covid-19 betegségben szenvedő betegek számára – mondta dr. Dombi István-Levente. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház tüdőgyógyász szakorvosával a koronavírusról, de a tüdőgyógyászat széles szakterületéről is beszélgetett a Hargita Népe.   

https://hargitanepe.ro/hu/megprobalni-mindig-azt-ami-a-legjobb-a-betegnek-1598952893132

 

 

Augusztus első hetében világszerte az anyatejes táplálás fontosságára irányul a figyelem, és sok szó esik arról, hogy miért fontos a kisbabák számára az anyatej, milyen előnyökkel jár a szoptatás. A sikeres szoptatás megalapozása már a szülészeten töltött első napokban elkezdődik, ezért kiemelten fontos, hogy az itt dolgozók a kismamák segítségére legyenek – vallja Márk Katalin, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház neonatológiai osztályának főasszisztense, akit az anyatejes táplálás fontosságáról és az osztályon kialakult tapasztalatokról kérdezett a Hargita Népe.
https://hargitanepe.ro/hu/anyatejes-taplalas-tanulhato-elsajatithato-1597130012617

Nemcsak a koronavírus-járvány kapcsán szerepelt sokat a sajtóban a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház, intézményünkben az elmúlt hetekben több performáns gépet átadtak, dr. Konrád Judit menedzser pedig bejelentette, igényelte a kórház a kompetenciájának megfelelő, magasabb szintű besorolást az Egészségügyi Minisztériumtól. A menedzserrel a II-es kategóriáról, annak feltételrendszeréről és várható hozadékáról beszélgettek a Hargita Népében.

A koronavírus-járvány és a Covid–19 megbetegedés kapcsán sok tévhit tartja magát, az egyik ilyen, hogy a tünetmentes fertőzöttek is gyógyszert kell szedjenek. Ezt is cáfolta beszélgetésünk során dr. Szécsi Csilla infektológus, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház fertőző betegségeket kezelő osztályának szakorvosa, aki kollégáival együtt a koronavírus-fertőzöttek ellátásán dolgozik.

https://hargitanepe.ro/hu/a-tunetmentes-fertozottek-nem-kapnak-gyogyszert-1594105810143

 

Új és ultramodern vesekőzúzó berendezés (litotriptor) szolgálja a gyógyítást a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban. A szerdán, július 8-án sajtótájékoztatón ismertetett, országszinten egyedülálló orvosi eszközzel a szakorvosok szerint a vesekövességben szenvedők közel kilencven százaléka számára tudnak minimálisan invazív kezelést nyújtani.

Dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere köszöntőjében kiemelte, a koronavírus-járvány nagy kihívások elé állította és állítja továbbra is a kórházat, de eközben a fejlesztések is tovább zajlanak. „Örömmel jelentem be, hogy működésbe állítottuk a vesekőzúzó berendezést. Hiánypótló eszközről és szolgáltatásról és nagy értékű, több mint 4,1 millió lej értékű eszközről van szó, amelyet abból az állami támogatásból vásároltunk meg, amelyet tavaly a megyei tanács kezdeményezésére és az RMDSZ közbenjárására kaptunk meg. Betegeink, közösségünk javára fogjuk használni” – mondta a menedzser.

kozuzo

Fotó: László F. Csaba/Hargita Népe

Dr. Albert Claudiu urológus főorvos, a kórház urológiai osztályának vezetője úgy fogalmazott, egy álom vált valóra számukra, egy nagyon performáns berendezést állítottak szolgálatba, amely esszenciális a vesekövesség kezelésében. „A litotriptorral minimálisan invazív módon, tehát műtét nélkül tudjuk kezelni a betegeket, a veseköveket külső lökéshullámokkal törjük össze, a páciens pedig még aznap hazamehet. A vesekövességek közel kilencven százalékát tudjuk így kezelni. A következő időszakban valószínűleg nagyon sok betegünk lesz, hisz ilyen készülék nincs a térségben és ezekkel az adottságokkal még az országban sem” – jelentette ki a főorvos.

Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc, în parteneriat cu Consiliul Județean Harghita, a depus un proiect în valoare de 24.594.558 lei în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) pentru fondurile deschise cu scopul consolidării capacității de gestionare a crizei sanitare Covid-19.

Finanțarea deschisă în cadrul POIM oferă spitalelor șansa de mărire a capacității de gestionare a situației cauzate de pandemia de Sars-Cov-2. Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc și Consiliul Județean Harghita, în a cărui subordine spitalul funcționează, aplică la aceste fonduri printr-un proiect depus în data de 3 iulie, în valoare de 24.594.558 lei. În cadrul programului – cu îndeplinirea condițiilor de eligibilitate – se acordă finanțare spitalelor pentru cheltuielile efectuate între 1 februarie și 31 decembrie pentru a face față pandemiei de coronavirus. Totodată se oferă sprijin pentru achiziționarea de aparatură, medicamente și echipamente pentru prevenire și pentru îngrijirea bolnavilor Covid-19.

În cadrul proiectului depus de către spitalul din M-Ciuc s-a cerut finanțare pentru cheltuielile efectuate pentru aparatură medicală (unitate stomatologică, tub rontgen), medicamente, reactive, consumabile medicale (măști, halate sterile, botoșei, bonete, combinezoane, scut protecție pentru față, ochelari de protecție). Totodată, în cazul acordării finanțării, spitalul va mai achiziționa antiseptice și dezinfectanți, aparatură medicală (de exemplu: aparate de ventilație,  aparat hemodializă, aparat Real Time PCR, monitoare funcții vitale, injectomate, microscop, paturi terapie intensivă), medicamente și consumabile.

„Pandemia de coronavirus ne-a surprins pe toți. La noi a ajuns valul de îmbolnăviri mai târziu decât în celelalte regiuni ale țării, am avut timp să ne pregătim corespunzător cu medicamente și echipamente de protecție pentru pacienți și angajați. Am primit multe donații, însă și împreună cu acestea pregătirea a însemnat un efort financiar mare pentru spitalul nostru. În alcătuirea acestui proiect am avut ca scop recuperarea unor sume cheltuite și – la achizițiile planificate - dezvoltarea instituției" – a declarat dr. Konrád Judit, managerul spitalului.

„De la începutul epidemiei, Consiliul Județean  Harghita și Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc desfășoară o activitate susținută. Am realocat fonduri, organizat strângeri de donații apelând la toate păturile sociale, am construit un spital modular toate acestea pentru a putea asigura condiții necesare pacienților și am luat numeroase măsuri pentru siguranța populației. Am speranța că proiectul va fi printre primele și în acest mod se vor recupera sumele investite de spital până acum pentru protejarea și vindecarea pacienților. Astfel sumele care ne vor fi puse la dispoziție le vom putea utiliza pentru dezvoltarea spitalului" – a afirmat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita.

Borboly Csaba și dr. Konrád Judit oferă detalii în materialul video:

https://www.facebook.com/borbolycsaba.ro/videos/918250872027381/

Miercurea Ciuc, 06.07.2020

 

Elkezdődött a szülészeti-nőgyógyászati szakrendelés a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház családtervezői rendelőjében. A szolgáltatás a Szentegyházi Egészségügyi Központban is elérhető.  

Dr. Portik Botond szülész-nőgyógyász szakorvos Csíkszeredában a poliklinika első emeletén, az 57-es rendelőben várja a pácienseket, hétfőn 14-18, kedden 13-20, szerdán 8-15, csütörtökön 8-15 és pénteken 8-15 óra között. A rendelőben családtervezői tanácsadást nyújtanak, szülészeti-nőgyógyászati vizsgálatot végeznek, terhességkövetés, méhnyakrákszűrés zajlik. A szülészeti-nőgyógyászati szolgáltatások családorvosi beutalóval ingyenesek (az Egészségbiztosítási Pénztár rendelkezése szerint szeptember 30-ig nem kötelező a beutaló felmutatása).

A rendelő keretében működik az országos méhnyakrákszűrő program is, minden 25 és 64 év közötti nő ingyenesen igénybe veheti ezt a lehetőséget.

A családtervezői rendelőben dr. Portik Botond által nyújtott szülészeti-nőgyógyászati szolgáltatásokra és a méhnyakrákszűrésre előjegyzést lehet igényelni telefonon, munkanapokon 8 - 15 óra között a 0372 661 291-os telefonszámon, személyesen a rendelőben, illetve az online előjegyzési felületen, a  korhaz.ro honlapon.

Hétfőnként 9 és 12 óra között a kórház Szentegyházi Egészségügyi Központjában is rendel a szülész-nőgyógyász szakorvos. Ide előjegyzést a 0266 246016-os telefonszámon lehet igényelni.      

Csíkszeredában, a családtervezői rendelő keretében pszichológiai tanácsadást is igénybe lehet venni, erre előzetes bejelentkezés szükséges a 0758117660-os telefonszámon. A pszichológiai tanácsadás a nőgyógyászati rendeléssel egyidőben Szentegyházán is működik, előjegyzést a fenti telefonszámon lehet kérni. 

Csíkszereda, 2020.06.25

 

Ahogy a gyógyszereket, úgy a laborvizsgálatokat is csak orvosi javallatra használjuk, hisz az eredményeket csak orvos tudja megfelelően kiértékelni és személyre szabni – mondta dr. Molnár Szabolcs laboros szakorvos. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház orvosi laboratóriumának vezetőjével a labororvosi munkáról, a csíkszeredai laborról és a labordiagnosztika jövőjéről is szót ejtett a Hargita Népe.   

https://hargitanepe.ro/hu/laborvizsgalatot-csak-orvosi-javaslatra-1593501882209

 

Dr. Sánta Izabella nyolc hónapja dolgozik a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház radiológiai osztályán, jelenleg a mágneses rezonancia készülék beüzemelésének folyamatában vesz részt. Más szakterületre készült, de rabul ejtette az orvosi képalkotás világa. Háttérmunkának, de a gyógyítás fontos részének tartja a radiológiát.

https://hargitanepe.eu/lathatova-tenni-a-lathatatlant/

 

 

Húsz horgolt polipot, úgynevezett koripot adományozott a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház újszülöttgyógyászati osztálya számára az erdőszentgyörgyi Átyin Andrea Kata.  

A koraszülött babákat segítő, az inkubátorokban elhelyezett koripok a néhány éve Dániában indult projekt tapasztalatai szerint megnyugtatják, segítik az újszülötteket. A csápok kialakítása a köldökzsinórra emlékeztet, fogásával a baba megnyugszik és így nem a fontos csöveket, szenzorokat ragadja meg. Amellett, hogy színfolt a néha ijesztő intenzív környezetben, több funkciót is elláthat már az inkubátorban, például támaszként szolgál a pici újszülöttek számára. A koripokat a kórházból való távozáskor hazavihetik a családok.

babapolip

Átyin Andrea Kata néhány hónapja foglalkozik koripok készítésével, jelenleg mintegy huszonöt társával együtt önkéntesen horgolják, majd erdélyi kórházaknak adományozzák ezeket a kis segítő játékokat. Elmondta, le van szabályozva, hogy a koripok miből készülhetnek, mekkoráknak kell lenniük, hogy a babák számára kényelmesek legyenek és ellátásukat ne akadályozzák. Pamutfonalból, antiallergen töltelékkel készítik a koripokat, amelyek most már a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház újszülöttgyógyászati osztályán is várják kis társaikat.

 

Dr. János Anita a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház Sürgősségi Betegellátó Egysége keretében nemrég beindult sürgősségi fogászati rendelő fogorvosa. Az elmúlt napok tapasztalatai alapján úgy látja, a rendelő már bizonyította szükségességét. Véleménye szerint ugyanakkor a fogászat terén elsődleges fontosságú a megelőzés.

https://hargitanepe.eu/pozitiv-fogaszati-elmenyt-nyujtani/

 

Minden évben május első keddje az asztma világnapja, ez alkalommal világszerte több szó esik erről az egyre többeket érintő betegségről. Dr. Antal Mónika tüdőgyógyász szakorvost, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház tüdőgyógyászati osztályának vezetőjét a betegségről, annak kezelési lehetőségeiről kérdezték a Hargita Népében. Arról is szó esett, hogy a koronavírus-járvány mennyire veszélyezteti az asztmásokat.
https://hargitanepe.eu/emelkedoben-az-asztmasok-szama/

 

 

 

A koronavírus-fertőzés megelőzése érdekében eddig talán sosem látott gyakorisággal mosunk kezet, használunk különböző kézfertőtlenítőket. A vírussal szemben ez hatékony, a kezeink bőre számára azonban nincs jó hatással. Dr. Galaczi Zsuzsanna bőrgyógyász főorvossal, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház bőrgyógyászati osztályának vezetőjével beszélgetett erről a Hargita Népe.
https://hargitanepe.eu/zsiros-kezkremek-a-sokat-mosott-kezeknek/

 

 

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház molekuláris biológiai laboratóriumában Albert Beáta vezeti a koronavírus-tesztelési folyamatot. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem professzora, a kémiai és biológiai tudományok doktora kollégáival együtt a gyógyítás szolgálatába állította az eddig az egyetemi laboratóriumban használt tudását. Tesztekről, tesztelési folyamatról, a koronavírus működéséről kérdezte a Hargita Népe.

https://hargitanepe.eu/koronavirus-mikroszkop-alatt/

 

 

Az intenzív terápiás orvosok tevékenységéről rendszerint kevesebbet lehet hallani, a koronavírus-járvány kapcsán azonban már többet olvasunk erről is, hisz a COVID–19-megbetegedés miatt sok beteg szorul mechanikus lélegeztetésre, intenzív terápiás ellátásra. Dr. Bartha István, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház intenzív terápiás és aneszteziológus szakorvosával beszélgetett a Hargita Népe koronavírusról, a szakma nehézségeiről és szépségeiről, félelmekről és reményről.

https://hargitanepe.eu/egyensulyban-a-legnehezebb-helyzetekben/

 

 

Rá kell szánni a kellő időt a betegre, be kell őt vonni a gyógyítás folyamatába, és így nemcsak a vele való együttműködés lesz jobb, hanem a gyógyulás esélyei is nőnek – vallja dr. Ferenczi Gabriella. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház Szentegyházi Egészségügyi Központjában dolgozó belgyógyász szakorvossal a központ szolgáltatásairól és az ott zajló munkáról beszélgetett a Hargita Népe, de az élet vargabetűiről is szó esett.

https://hargitanepe.eu/beszelgetes-ferenczi-gabriella-belgyogyasz-szakorvossal-lehetosegek-ha-talalkoznak/

 

 

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház is az ápolókat ünnepelte május 12-én, az 1820-ban ezen a napon született Florence Nightingale brit ápolónő emlékére.

Nightingale már életében legendává vált, nemcsak ápolói munkája, hanem az ápolás tevékenységének és a nővérképzésnek a modernizálása terén végzett újításainak köszönhetően.
Így foglalta össze, milyen az ideális ápoló:

„Az ápolónő legyen józan;
becsületes és megvesztegethetetlen;
legyen igazmondó és megbízható;
legyen pillanatra pontos és hajszálig rendes;
gyorskezű, de nem kapkodó;
szelíd, de nem lassú;
nyájas, de nem fecsegő;
tapintatos, de sohasem tétovázó;
legyen derűs és bizakodó, tiszta saját személyében és tisztaságot teremtő a beteg körül;
legyen szíves és szolgálatra kész, a betegekre gondoljon és nem önmagára".

„Ünnepeljük ezen a napon az ápolókat. Gratulálunk az intézmény minden egészségügyi asszisztensének. Kívánunk mindannyiuknak egészséget, elismerést, szakmai megvalósításokat és beteljesedést” – fogalmazta meg ez alkalommal dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere és Szekeres Ildikó ápolási igazgató.
Az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából a Vöröskereszt adományából édességcsomagot, a Merkúr üzletlánc jóvoltából pedig üdítőt kapott a kórház egészségügyi személyzete.

 

 

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház újszülöttgyógyászati osztálya felhívja a szülők figyelmét, hogy május 13-tól lehetőség nyílik a BCG védőoltás pótlására azon, a kórházban született újszülöttek és csecsemők számára, akik – különböző okok miatt – születésük után nem kapták meg azt. 

Az oltások pótlása a járványügyi elővigyázatossági intézkedések miatt szünetelt.  Az érintett szülőket kérik, egyeztessenek a védőoltás pótlásának időszerűségéről a családorvosukkal, ezt követően kérjenek időpontot az oltásra a kórház neonatológiai osztályán.

Amennyiben az oltás várható időpontjában a baba betölti a harmadik hónapot, az oltás előtt el kell végezni a tuberkulin bőrpróbát (PPD), erre szintén időpontot kell kérni. 

Az oltás további feltétele, hogy a baba egészséges legyen és testsúlya meghaladja a 2500 g-t. Kérik a szülőket, hozzák magukkal a baba oltási könyvét. 

A védőoltások pótlása minden hónap második szerdáján zajlanak, az első oltási alkalom május 13., reggel 8 óra, a helyszín a poliklinika első emeletén lévő 63-as szoba, a Családtervezői rendelő helyisége. Az oltásra és a PPD-próbára munkanapokon 9-11 óra között lehet időpontot kérni, a 0732-500586-os telefonszámon.

 

 

Május 5-e a kézhigiéné világnapja, idén pedig a koronavírusjárvány kapcsán különösen aktuális a világnap mindig azonos értelmű üzenete, a kézmosás, a kézhigiéné fontossága. 

 

Az Egészségügyi Világszervezet a Ments életeket: mosd a kezeidet! felszólítást választotta az idei év jelmondatának. Amint közleményükben rámutatnak, a kézmosás az egyik elsődleges eszköze a koronavírus terjedése megakadályozásának. „Az egészségügyi személyzet számára a kézhigiéné mindig is kiemelten fontos volt, sokat hangsúlyoztuk, képzéseket, rendezvényeket szerveztünk erről az elmúlt években, most pedig, a világjárvány kapcsán be is bizonyosodott, hogy mindenkinek elsődleges kell legyen a kézhigiéné” - mondta a világnap kapcsán dr. Konrád Judit, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere. 

A kórház járványtanász főorvosa, dr. Sergiu Sîngeorzan, a Egészségügyi Ellátással Összefüggő Fertőzéseket Megelőző Egység vezetője, a Fertőzések Megelőzéséért és Felügyeletéért Egyesület elnökeként fogalmazott meg videoüzenetet a világnap alkalmával. Az videót itt láthatják:

 

Az Egészségügyi Világszervezet romániai szervezete posztert tett közzé a kézhigiénés világnapra, ezt itt tekinthetik meg. 

 

Oklevelet és édességcsomagokat kaptak az Egészségügyi Világnap alkalmával a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház alkalmazottai. 

EgeszsegugyiVilagnap oklevelAz Egészségügyi Világszervezet (WHO) az idei Egészségügyi Világnapot a nővérek és szülésznők munkájának dedikálta, április 7-én erre hívják fel a figyelmet világszerte. A WHO a teljes 2020-as évet is ennek a témának szenteli, az idei Egészségügyi Világnap jelmondata pedig: támogasd a nővéreket és szülésznőket.

Az Egészségügyi Világnap Alkalmával a Hargita Megye Tanácsa által működtetett Csíkszeredai Megyei SürgősségiEgszsggyiVilgnap Harmopan Kórházban érdemoklevéllel ismerték el az intézmény minden alkalmazottjának az eddig helytállását. Amint dr. Konrád Judit menedzser kihangsúlyozta, az okleveleket egyfajta biztatásnak is szánták az előttünk álló időszakra.   

A kórház alkalmazottainak az Egészségügyi Világnap alkalmával a Harmopan Rt. ajándékkal kedveskedett: 1300 csomag nápolyszeletet adtak át kedden a vállalat képviselői a kórház vezetőségének. A 3237 lej értékű édességet a nap folyamán ki is osztották az alkalmazottaknak.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznak 1282 alkalmazottja van, köztük 555 egészségügyi asszisztens és 217 betegápoló.  

Csíkszereda, 2020.04.07

 

 

Mit is tehetnénk lelki egészségünkért ezekben a napokban, amikor mindenkit arra sarkallnak, ne hagyja el otthonát? Hogyan kezeljük a járványhelyzettel kapcsolatos félelmeinket, szorongásainkat? Engedhetünk a pániknak? A Liget.ro újságírója a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház pszichológusát, Forró-Erős Gyöngyit kérdezte.

https://liget.ro/kezelo/felelem-es-szorongas-nem-csak-a-testi-egeszsegunk-fontos-jarvany-idejen

 

1. Mosson kezet minél többször

A kézmosás és a kezek fertőtlenítése lényeges a megelőzésben. A kézmosás legalább húsz másodpercig tartson, szappant kell használni, ha pedig nem lehet kezet mosni, akkor hatvan százalékos alkoholos kézfertőtlenítő használata ajánlott.

2. Kerülje az érintkezést a légúti megbetegedésben szenvedőkkel

Ajánlott távolságot tartani, ha valaki a környezetünkben felső légúti fertőzésben szenved, főként, ha tüsszög és köhög, hisz a nyálcseppek közvetíthetik a vírust.

3. Ne fogdossa a szemét, orrát, száját a kezeivel

Nem szabad a szemeket, a szájat és az orrot fogdosni a kezünkkel. A kezeinkkel ugyanis megérintjük a felületeket, és ha ezt követően az arcunkat is, akkor az arcunkra, szájunkhoz vihetjük át így a vírust. 

4. Takarja el a száját és orrát, ha köhög vagy tüsszent

Ha felső légúti megbetegedésben szenvedünk, kerüljük a többiek társaságát, ha pedig köhögünk vagy tüsszentünk, akkor takarjuk el a szájunkat, orrunkat. Ajánlott ugyanakkor maszk viselése és a gyakori kézmosás. Ha köhögéskor, tüsszentéskor nem takarjuk el a szájunkat, akkor a körülöttünk lévő felületekre kerülhetnek a vírusok.

5. Ne szedjen antivirális szereket és antibiotikumot, csak ha az orvos javasolja

Antivirális szerek és antibiotikum szedése csak orvosi javallatra ajánlott: nincs tudományos bizonyíték arra, hogy az antivirális szerek alkalmazása megelőzné a koronavírussal való fertőzést, az antibiotikumok pedig csak a baktériumok ellen hatásosak, nem a vírusok ellen.

6. Tisztítsa le a felületeket klóros vagy alkoholos alapú fertőtlenítőszerekkel

A megelőzés érdekében ajánlják a felületek fertőtlenítését. A koronavírust elpusztítják a klóros, fehérítőszeres, oldószeres, kloroformos vagy legalább 75 százalékos alkoholos alapú tisztítószerek. Orvosok vagy gyógyszerészek javaslatára kell ezeket megvásárolni, alkalmazni.

7. A sebészeti maszkot csak akkor viselje, ha beteg vagy betegeket ápol

A sebészeti maszkok viselését a felső légúti megbetegedésben szenvedők számára vagy a betegeket ellátók számára ajánlják. Akkor használjuk a maszkot, ha köhögünk, tüsszögünk vagy beteg, koronavírussal megfertőzött, illetve fertőzöttgyanús személyt látunk el. 

A védőmaszk csak akkor hatásos, ha a többi higiéniai előírás betartásával együtt alkalmazzák. Ezek egyike a legalább húsz másodpercig tartó kézmosás. Nem ajánlott több maszkot tenni egymás fölé.

8. A Kínában gyártott vagy onnan érkező csomagok nem veszélyesek

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a Kínában gyártott vagy onnan érkező postai küldemények, csomagok nem veszélyesek, a vírus nem él meg sokáig a felületeken. Mostanig nincs bizonyíték arra, hogy a Kínából érkezett csomagok veszélyesek lennének.

9. Hívja háziorvosát vagy a 112-t ha lázas, köhög vagy Kínából, illetve a vírusfertőzés által érintett európai országokból tért vissza az elmúlt 14 napban

Az egészségügyi tárca tanácsai szerint a 112-es egységes segélyhívó számot kell hívni akkor, ha a vírus által érintett területekről tért haza valaki vagy onnan érkezettekkel érintkezett és a 14 napos lappangási idő alatt lázat, köhögést, légzési nehézséget, izomfájdalmakat, fáradtságot érez. Ilyenkor maszkot, egyszer használatos zsebkendőt kell használni, gyakran kezet kell mosni és fel kell hívni a további teendőkért a 112-es egységes segélyhívót.  

10. A háziállatok nem közvetítik a koronavírust

Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy háziállatok, például kutyák vagy macskák megbetegednének a koronavírustól. Mindenesetre kezet kell mosni alaposan, miután a háziállatokkal érintkezünk.

Forrás: Egészségügyi Minisztérium

 

  

Tekintettel a koronavírus-fertőzések megelőzése érdekében hozott kormányzati intézkedésekre, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház március 10-től szigorítja a már érvényben lévő látogatási tilalmat.

A Belügyminisztérium Katasztrófavédelmi Főosztályának keretében működő, a súlyos járványok kezelésére létrehozott tanácsadó csoport 6-os számú, 2020. március 6-i, a koronavírus-fertőzések megelőzésére vonatkozó határozata szerint a romániai kórházakban március 31-ig fel kell függeszteni a beteglátogatást.

A Hargita Megye Tanácsa által működtetett Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban a szezonális influenza okozta megbetegedések miatt a beteglátogatás már szünetelt, különösen méltánylandó esetekben azonban az osztályvezető főorvos és a kezelőorvos engedélyével bemehettek hozzátartozók a betegekhez. Most ez a lehetőség megszűnik.

„Kérjük betegeink hozzátartozóinak a megértését, a megelőzés a legfontosabb. Térségünkben jelenleg még nincs koronavírus-fertőzés, azonban tennünk kell azért, hogy ha felbukkan a vírusfertőzés, akkor az ne érinthesse a más betegségek miatt kórházban kezelt pácienseinket” – szögezte le dr. Konrád Judit, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere.

A megelőzés érdekében a kórház felfüggeszti az egészségügyi posztlíceumokban tanulók kórházi gyakorlatát is.

 

Gyermekgyógyászok, illetve a családtervezői kabinet munkatársai, pszichológus és nőgyógyász szakorvos rendelnek a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházhoz tartozó Szentegyházi Egészségügyi Központban. 

szentegyhaza1Elkezdődött a gyermekgyógyászati szakrendelés a Szentegyházi Egészségügyi Központ felújított gyermekgyógyászati épületében. A rendelőben hétköznap 8-12 óra között várja gyermekgyógyász szakorvos a kis pácienseket. A vizsgálatokhoz háziorvosi beutaló és előjegyzés szükséges. A gyermekgyógyászati szakrendelésre bejelentkezni 15 óráig a 0743120226-os telefonszámon lehet, de előjegyzést adnak a 0266246016-os telefonszámon is.

A gyermekgyógyászat felújított épületében elkezdődik a Hargita Megye Tanácsa által működtetett kórház családtervezői kabinetje munkatársainak a rendelése is: hétfőnként 9 és 12 óra között pszichológus és nőgyógyász szakorvos dolgozik a Szentegyházi Egészségügyi Központban. A nőgyógyászati vizsgálat mellett családtervezői szolgáltatásokat is nyújtanak, fiatalok és várandós kismamák is fordulhatnak hozzájuk tanácsokért. A családtervezői szolgáltatásokra a 0266246016-os telefonszámon lehet előjegyzést igényelni, beutaló szükséges.

 

Az epilepszia gyakran előforduló betegség, amelynek kiváltó oka többnyire nem ismert, és amelyet gyakran övez előítélet. Dr. Ruff Katalin ideggyógyász, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház neurológiai osztályának munkatársa eloszlatott néhány tévhitet a betegséggel kapcsolatosan a vele készült interjúban. Az olvasók megtudhatták továbbá, hogy milyen tünetei vannak ennek a betegségnek és, hogy sokat fejlődött a gyógyszeres kezelés. 

https://hargitanepe.eu/beszelgetes-dr-ruff-katalin-ideggyogyasz-szakorvossal-jol-kezelheto-betegseg-epilepszia/

A híradásokat a koronavírusos megbetegedésekről szóló hírek dominálják, térségünkben viszont az influenza az, amelyik most járványos. Tudunk róla sok mindent, de talán nem eleget. Dr. Kollos-Püsök Katalin infektológust, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház fertőző betegségeket kezelő osztályának munkatársa erről a vírusos megbetegedésről nyilatkozott a Hargita Népének. 

https://hargitanepe.eu/interju-dr-kollos-pusok-katalin-infektologussal-gyakori-gyorsan-terjedo-virusos-megbetegedes-influenza/

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban ismét dolgozik hematológus, a vér-, a vérképző és nyirokszervek megbetegedéseit kezelő szakember.

Dr. Biró Szilárd hematológus szakorvos a kórház belgyógyászati járóbetegrendelőjében hétfőn 12-13 óra között, szerdán 11-15 óra között és csütörtökön 13-15 óra között fogadja a betegeket.

Előjegyzést igényelni a 0372 661 291-es telefonszámon lehet, illetve online a kórház honlapján (www.korhaz.ro) keresztül.

„Sokak által keresett szakterület a hematológia, örülök, hogy dr. Biró Szilárd révén sikerült ezt a specialitást ismét lefedni a kórházban és beindult a járóbetegrendelés is. Betegeink már nem kell máshová utazzanak hematológiai szakvizsgálatra, forduljanak bizalommal a fiatal szakemberhez” – fogalmazott dr. Konrád Judit, a Hargita Megye Tanácsa által működtetett Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere.

Menu