Védekezzenek, kerüljék a közvetlen érintkezést!

 

Kerüljék a forgalmas helyeket, ahol közvetlenül érintkezhetnek sok emberrel, mint például nyilvános rendezvények, sorok, sokak által használt helyek, szabadidő eltöltésére alkalmas helyek.

 

Ne vigyék gyermekeiket olyan játszóhelyre, ahol számos tárgyat megérinthet sok más gyermek is.

 

A szűk család kivételével kerüljék a közvetlen érintkezést a többi emberrel, kerüljék az olyan gesztusokat, mint kézfogás, ölelés, arc vagy kéz megcsókolása, illetve az arc kézzel való érintése. 

 

Amikor hazaérnek valahonnan, a szűk családi körrel is csak kézmosás után érintkezzenek. 

 

Kerüljék olyan tárgyak megérintését, amelyeket gyakran megfognak mások is, például karfák, kilincsek, liftgombok vagy nyitógombok. 

 

Ha mégis muszáj megfogni ilyen felületeket, használjanak egyszer használatos zsebkendőt ehhez. 

 

Tartsanak jelentős, másfél méteres távolságot az emberektől, akikkel találkoznak. Ha tömegközlekedési eszközön utaznak, próbáljanak ne szembe állni a többiekkel. 

 

Ha tömegközlekedési eszközt használnak, fertőtlenítsék kezüket mielőtt az arcukhoz érnek.

 

Amennyiben lehetséges, használjanak alternatív közlekedési eszközöket. Ha lehetséges, akkor kevésbé forgalmas időpontban utazzanak.  

Városon, rövidtávra ajánlott inkább a kerékpár, roller használata vagy inkább a gyaloglás. 

 

Kerüljék azokat az országokat, ahol nagyszámú koronavírus-fertőzés történt és kérjék ismerőseiket, halasszák el hazautazási terveiket. Az érintett országos aktuális listáját a http://www.cnscbt.ro/ linken találhatják meg.    

 

Amennyiben olyan országba utaznak, ahol előfordultak koronavírus-fertőzések, fennáll az esélye annak, hogy hazatéréskor a járványügyileg megszabott piros és sárga zónák aktualizálása révén családjukkal együtt otthonukba kell izolálják magukat. 

 

Korlátozzák a bankjegyek használatát, inkább bankkártyával, telefonnal, online fizessenek. A bankjegyek révén nagymértékben terjednek a vírusok.

 

Amennyiben lehetséges, válasszák az otthoni munkát. 

 

Szigorúan tartsák be a személyes higiéniai szabályokat önmaguk és embertársaik védelme érdekében.

Mossanak kezet szappannal és vízzel, legalább húsz másodpercen keresztül, minden, esetlegesen fertőzött felület megérintése után.

Használjanak papírtörlőt kéztörlésre. 

 

Ne érintsék meg a szemüket, orrukat, szájukat, ha nem tiszta a kezük.

Ha tüsszentenek vagy köhögnek, takarják el szájukat, orrukat egyszer használatos zsebkendővel, amit ezután dobjanak el.

Fertőtlenítsék le gyakran, alkoholos vagy klóros fertőtlenítővel a gyakran megérintett felületeket, otthon és munkahelyén is. 

 

Naponta többször szellőztessék ki a helyiséget, ahol tartózkodnak.

 

Antivirális szert és antibiotikumot csak orvosi javaslatra szedjenek. 


Ne igyanak ugyanabból a pohárból, üvegből, amiből mások és ne használják ugyanazokat az evőeszközöket.

Ne érintkezzenek közvetlenül otthoni izolációban tartózkodó emberekkel, függetlenül attól, hogy vannak-e vagy sem koronavírus-fertőzésre utaló tüneteik. 

 

A sebészeti maszk védi a környezetükben élőket akkor, ha önnöknek náthás vagy influenzas tüneteik vannak, megelőzi a vírus terjedését. A maszk akkor hatékony, ha teljesen eltakarja a viselője orrát és száját.

 

Tartsák szem előtt, hogy a koronavírus-fertőzés nem mindig jár látható tünetekkel (köhögés, láz, légzési nehézségek). A vírust azok is terjeszthetik, akik nem tudják, hogy fertőzöttek.

Csak hivatalos forrásokból tájékozódjanak a koronavírusról.

A 0800.800.358-os telefonszámon tájékoztatást nyújtanak, de ez nem egy sürgősségi hívószám. A 112-es egységes segélyhívót cask sürgősség esetén használja  

 

Védje hozzátartozóit, ne tegye ki őket veszélynek!

Kerüljék leginkább a 65 év feletti idősek és a csökkent immunitású, más betegségekkel is rendelkező személyek veszélyeztetését. A statisztikai adatok szerint a koronavírus által leginkább veszélyeztetett személyek azok az idősek, akik más betegséggel is élnek, például cukorbetegség, tüdőbetegségek, krónikus szívbetegségek, daganatos betegségek.

Jelezzék a hatóságoknak, amennyiben olyan személyről van tudomásuk, aki érintkezhetett koronavírus által fertőzött személlyel vagy érintett országból jött és nincs elszigeteltségben.

Jelezzék háziorvosuknak, ha a koronavírus által érintett területen tartózkodott, akkor is, ha az az ország addig még nem volt a riasztási kötelezettség alatt álló zónák között. Ha nem tudnak kapcsolatba lépni háziorvosukkal, hívják a Közegészségügyi Igazgatóságot, utolsó lépésként pedig a 112-t.

Maradjanak otthon, ha náthás, influenzas tüneteik vannak (köhögés, láz, légzési nehézségek) és hívják a háziorvosukat. Ne menjenek azonnal a sürgősségi egységekhez.

Ha otthoni elszigeteltségben vannak, tartsák be szigorúan a hatóságok utasításait, semmiképpen ne hagyják el otthonukat 14 napig, ne fogadjanak látogatókat és ne érintkezzenek közvetlenül azokkal, akik élelmiszert, egyéb terméket visznek önöknek. Amennyiben nem tartják be a szabályokat, 20.000 lejig terjedő pénzbírság róható ki és bűnvádi eljárás indulhat a vírus terjesztéséért. 

 

Menu