A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházhoz tartozó Szentegyházi Egészségügyi Központban üzemelték be azt a mammográfot, amelyet korábban a kórház használt, kiterjesztve így a szűrővizsgálati lehetőséget Szentegyháza térségére is.

    

Dr. Konrád Judit, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere kedden reggel Szentegyházán sajtótájékoztatón elmondta, amint az a szenológiai központ megnyitóján is elhangzott, a mellrák időben felfedezhető, ezért különösen fontos, hogy negyven – negyvenöt év felett minden nő részt vegyen szűrővizsgálaton. „Október elseje a mellrák elleni küzdelem világnapja, fontosnak tartottuk, hogy még ezen a héten beszéljünk erről a szentegyházi lehetőségről is” – tette hozzá. Közölte, a mammográf készülék értéke beszerzésekor több mint 280 ezer lej volt, áthelyezésére pedig most 28 ezer lejt költött a kórház.

mammo Szentegyhzaza 1

Borboly Csaba, a kórházat működtető Hargita Megye Tanácsának elnöke kiemelte, a Szentegyházi Egészségügyi Központban látszik a csapatmunka eredménye. „A polgármester úr is kötődik ehhez a tevékenységhez, a kórház, a város és a megye együttműködése így eredményes tud lenni. Bízom benne, hogy ez a vizsgálati lehetőség sokak számára segítség lesz majd. Hiszem, hogy a megyei sürgősségi kórházunk megállja a helyét Erdély és Románia szintjén, egy olyan kórházként, ahol mindenki megkapja helyben a szükséges kezelést” – mondta a megyei tanács elnöke. 

Szentegyháza önkormányzata a mammográf helységének kialakításában nyújtott segítséget. Lőrincz Csaba, Szentegyháza polgármestere korábban a kórház orvosfizikusaként dolgozott, így jól ismeri a mammográf készüléket. Elmondta, ez egy megbízható, nagyon jó képeket készítő készülék, amely sugárvédelmi szempontból is megfelelő. A polgármester megköszönte a kórház támogatását és a további együttműködést vetítette elő. Mint mondta, még van mit tenni, de meg is van az akarat az egészségügyi ellátás terén szükséges további lépésekre is.

Tulit-Incze Ágnes, a kórház családtervezői rendelőjének koordinátora rámutatott, a heti rendszerességgel Szentegyházán zajló nőgyógyászati vizsgálatokat, a méhnyakrákszűrést ki lehet most egészíteni a mammográfiás szűréssel. 

Mint a sajtótájékoztatón még elhangzott, a személyzet jelenleg képzésen vesz részt, október első felében pedig már beindulnak a vizsgálatok. Érdeklődni, előjegyzést kérni a Szentegyházi Egészségügyi Központ telefonszámán lehet, a 0266246016-os telefonszámon.

Csíkszereda, 2021.09.28    

Menu