Megnyílt a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban létrehozott szenológiai központ. Ez a poliklinika első emeletén működik és a mell elváltozásainak teljeskörű vizsgálatára szolgál.

„Az a célunk, hogy minél szélesebb körű és minél magasabb minőségű szolgáltatásokat biztosítsunk a térség lakossága számára. A szenológiai központ egy ilyen újabb lehetőség erre: hiánypótló, magas szintű és a közösségünket szolgáló”- mondta dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere.

szeno1

„A napos beutalási rendszerben végzett mammográfiai vizsgálatok kiértékelését két elismert marosvásárhelyi szakember, dr. Baróti Beáta és dr. Pap Zsuzsanna fogja végezni. A két radiológus főorvos, egyetemi tanár munkája garancia arra, hogy itt minőségi munka fog zajlani. A szenológiai központ egyedülálló a térségben, de Székelyföldön is: sikerült a legmodernebb felszerelést, helyi és marosvásárhelyi szakembereket állítani a nők egészségének és gyógyulásának szolgálatába” – összegezte a menedzser.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke rámutatott, minden családban, kis közösségben az egyik legnagyobb félelem, ha egy családtagnak, ismerősnek daganatos betegsége lesz. „Nagyon fontosak a szűrővizsgálatok és, hogy a kezelés is rendelkezésre álljon. Fiatal szakemberek állnak ma itt, akikre rábízhatjuk magunkat” – mondta Borboly Csaba, aki méltatta a kórház és vezetőségének munkáját azon cél megvalósulása érdekében, hogy a megyéből ne kelljen egészségügyi szolgáltatásért máshová menni.

Hajdu Gábor képviselő úgy értékelte, nagyon komoly megvalósításról van szó és ahhoz, hogy ez létrejöhessen, jól kellett együtt dolgoznia a kórháznak, a megyei tanácsnak és RMDSZ parlamenti képviseletének. „Jó irányba halad a kórház” – jelentette ki a képviselő, aki felidézte, volt időszak, amikor a betegek más városokba vándoroltak egyes szolgáltatásokért.

Dr. Burszán-Barabás Andrei, a radiológiai osztály főorvosa ismertette a sajtó számára a performáns mammográfiás készüléket. Kifejtette, a mell röntgenfelvételének elkészítése mellett ez a készülék tomoszintézist is készít, a mell léziójának háromdimenziós megjelenítésére is képes. Elmondta, a készülék segítségével következő lépésként a tűbiopsziás eljárások bevezetése is lehetővé válik, ezen minimálisan invazív beavatkozás nagyon nagy előrelépés lesz a mell elváltozásainak kezelésében. Hogy mennyire nagy lépés, azt jól jelzi, hogy az országban jelenleg csak két helyen végzik ezeket a beavatkozásokat.   

szeno2

Dr. Hompoth György, a szülészeti-nőgyógyászati osztály vezetője rámutatott, Romániában évente mintegy kilencezer nő szembesül a mellrák diagnózisával és nem csökken a betegség előfordulása. „Nem mindegy, hogy mikor vesszük észre a daganatot, nagyobb az esély a túlélésre akkor, ha korán kiderül az elváltozás. Ötven éves kor felett hetvenöt éves korig kétévente minden nőnek részt kell vennie szűrővizsgálaton. Azok, akik családjában már előfordult a mellrák, korábban, negyven év felett el kell kezdjék a vizsgálatokat” – szögezte le a főorvos.

Dr. Csató Szilárd onkológus szakorvos kiemelte, a nőknél előfordulásuk és az elhalálozás szempontjából is első helyen állnak a melldaganatok. Az elhalálozási arány pedig azért ennyire magas, mert későre derül fény az emlődaganatok többségére. „Rohamosan nő a melldaganatok előfordulása, Csíkszeredában is kezelünk már huszonéves betegeket is. Évente 100-150 új mellrákos esetünk van a megyéből. Nagyon fontos eljönni és időben részt venni vizsgálaton ” – emelte ki az onkológus. 

A diagnózis felállítása után a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban nemcsak az onkológiai kezelés, hanem a mellrákos esetek sebészeti kezelésének lehetősége is adott. A sebészeti osztályon hetente végeznek ilyen műtéteket. A kórházban ugyanakkor plasztikai sebész is tevékenykedik, aki erre a szakterületre vonatkozó továbbképzés is folytat.

szeno3

A mellvizsgálatokat egészségbiztosítással rendelkezők számára járóbetegrendelésben és napi bennfekvéses rendszerben beutaló alapján ingyenesen végzik a kórházban, ugyanakkor lehetőség van térítéses rendszerben is a szűrésre. A mammográfiai vizsgálatok családorvosi vagy szakorvosi (nőgyógyász vagy sebész által kiállított) beutalóval vehetők igénybe. Aki a térítéses rendszerben szeretne szűrésen részt venni, az családorvosi vagy szakorvosi orvosi levél alapján teheti meg ezt. A mammográfia ára 60-120 lej, a tomoszintézis 70 – 280 lej közötti összegbe kerül, a mell ultrahangvizsgálat ára pedig 200 lej.

A szenológiai központ a poliklinika első emeletén működik, naponta 8 és 14 óra között. Előjegyzést igényelni naponta 8-14 óra között lehet a 0732 500772-es telefonszámon.

Videoanyag a következő linken:

https://www.facebook.com/100406921750686/posts/375195154271860/

Csíkszereda, 2021.09.22

Menu