1971. augusztus 14-én avatták fel a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház főépületét. Az 50 éves évforduló megünneplésére a kórház és Hargita Megye Tanácsa több rendezvényt szervezett.

A Megyeházán augusztus 5-én tartott évfordulós ünnepségen Hargita Megye Tanácsa díjakkal ismerte el a mindenkori munkaközösség tevékenységét, igazgatókat és sok éven át a kórházban tevékenykedőket díjazva. Négy néhai kórházigazgatót díjaztak posztumusz Márton Áron-emlékéremmel: Dr. Dénes László, Dr. Jeszenkszy Ferenc, Dr. Bíró Géza, Dr. Papp Árpád leszármazottai vették át az elismeréseket. Szintén Márton Áron-emlékéremmel tüntették ki Dr. Csedő Csaba István, Dr. Bokor Márton, Dr. Bachner István és Dr. Demeter Ferenc korábbi kórházigazgatókat. Elismerésben részesült Hajdu Gábor egykori egészségügyi miniszter és Ráduly Elek egykori polgármester.

IMG 2511

Pro Civitate Díjat vet át Sbârcea Aurel, aki 39 éven át volt a kórház gondnoka és Önzetlenségi Díjat kapott Sándor Ilona, aki a szentegyházi egészségügyi központban tevékenykedik nyugdíjasként is, és ötven éve dolgozik már az egészségügyben.

Csíkszereda városa is elismeréseket adott át. Posztumusz ismerték el Dr. Borsa István bőr- és nemigyógyász főorvos tevékenységét, továbbá elismerő okleveleket kaptak nyugdíjas és továbbra is aktív orvosok: Dr. Prohászka-Rád Ibolya szemész főorvos, Dr. Gagyi Lídia tüdőgyógyász főorvos, Dr. Piros György belgyógyász, endokrinológus főorvos, Dr. László Imre sebész főorvos és Dr. Kraft Zsolt ortopéd főorvos.

Augusztus 6-án a Megyeháza bejárata mellett egy panós kiállítást nyílt meg. A kórházépítés folyamatát a korabeli sajtó cikkei és fényképei alapján ismertető kiállítás augusztus 13-ig tekinthető meg.

20210806 111327

Szintén augusztus 6-án a kórház könyvtárában, orvosok, asszisztensek és az adminisztrációban dolgozók részvételével zajlott le megemlékező ünnepség. A Fotóturkáló keretében kórházi alkalmazottak régi fotóit lehetett böngészni, a résztvevők örömmel fedezték fel az összegyűjtött felvételeken a régi kollégákat, csodálkoztak rá az egyes dokumentumokban az évszámokra, adatokra. A Fotóturkáló a héten is nyitva áll a könyvtárban az alkalmazottak számára. A pénteki ünnepségen volt finom torta is, amit ügyeskezű kolléganők készítettek. Az évfordulóra elkészült egy, a kórház avatását és Ráduly Elek egykori polgármester visszaemlékezéseit bemutató film, Daczó Katalin és Daczó Dénes Megyecsinálók című dokumentumfilmjének rendezői változatából. A kórházat mostani állapotában bemutató kisfilm is készült, a Hargita stúdió jóvoltából. Az évfordulós ünnepségeken bemutattuk ezeket a filmeket.

Az ötven éves évforduló alkalmával a kórház 500 fenyőcsemete elültetését tervezi. Bencze István magánadománya révén ebből százat elültettünk már a kórház udvarán, következő év tavasszal pedig a további négyszázat tervezzük elültetni közbirtokossági felajánlásból, közbirtokossági területre (Pálfalvi Közbirtokosság és Kozmási közbirtokosság).

A kórház építéséről és avatásáról szóló, 1970-es, 1971-es újságcikkekből, fotókból egy albumot szerkesztettünk, a rendezvényeken ez is lapozható volt.  

WhatsApp Image 2021 08 06 at 15.13.02

 

Menu