Az Egészségügyi Minisztérium 434-es, 2021. március 26-i rendelete április 26-tól kezdődően új szabályokat hozott a Covid-betegek ellátására vonatkozóan. A rendelet alapján nemcsak a koronavírusos betegeket ellátó osztályokon, hanem szükség esetén a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház más, erre a célra elkülönített felületein is ellátjuk a Covid-betegeket.

Sajttaj ordin434

A Covid-19-el diagnosztizált betegek többsége továbbra is a csíksomlyói, koronavírusos betegeket ellátó osztályokra kerül. Azokat, akik társbetegsége speciális ellátást igényel, a kórházi többi osztályain, erre a célra elkülönített felületeken is ellátjuk.

A társbetegségekkel rendelkező Covid-betegeket a kórház földszintjén elkülönített, korábban tamponzónaként használt kórtermekben látjuk el. Itt jelenleg 10 ágy van, ez szükség esetén 13-ra bővíthető.

A Covid-beteg, sürgős sebészeti beavatkozást igénylő páciensek műtétjei a kórház műtőblokkjában zajlanak majd le, az erre kijelölt műtőben a beavatkozás után általános fertőtlenítést végzünk. A műtét után a Covid-betegeket a kórház előtti moduláris részlegben látjuk el, itt 20 hely van.

A gyermekgyógyászat az osztályon erre a célra kijelölt zónát használja a koronavírusos gyermekek ellátására.

A miniszteri rendelet szerint a koronavírusos kismamák számára a szülészet továbbra is Székelyudvarhelyen fog működni. Abban az esetben, amennyiben már beindult a szülés, helyben marad a kismama.

A Covidos pszichiátriai betegeket is Székelyudvarhelyre szállítja a kórház, a székelyudvarhelyi pszichiátriai betegek ellátásban pedig segítséget nyújtunk.

A kórházban járványügyi triázs fog működni.

Minden, a kórházba belépő pácienst a kapunál meg fognak állítani és elkezdődik itt egy járványügyi űrlap kitöltése. A járóbetegrendelőbe igyekvő páciensek számára a járóbetegrendelő bejáratánál folytatódik a triázs, itt lázat mérnek és számos, az egészségi állapotukra vonatkozó kérdést kell még megválaszoljanak. A kitöltött űrlapot a beteg magával viszi a rendelőbe, részét képezi majd az orvosi ügycsomójának. A kórháznak az a kérése, hogy a páciensek csak a megadott időpontra jöjjenek a rendelők elé, a zsúfoltság elkerülése érdekében. 

A beutalásra programált betegek számára a beutalás reggelén gyorstesztet végez a kórház.

Az onkológiai kezelésre beutalásra érkező páciensek számára továbbra is PCR-tesztet végez a kórház, egy nappal a beutalás előtt.

A személyzet számára a triázs továbbra is az osztályokon fog lezajlani. 

„Biztosítom minden páciensünket arról, hogy továbbra is megfelelő módon, körültekintéssel és biztonságban látjuk el minden betegünket” – mondta az új intézkedések ismertetése alkalmával dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere.

Csíkszereda, 28.04.2021

Menu