A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház és Hargita Megye Tanácsa finanszírozást nyertek a Beruházások a Covid-19 által okozott egészségügyi válság kezelésére adott válaszreakció megerősítésére elnevezésű projekt keretében.

A pályázatot a Nagy Infrastruktúra Operatív Program keretében, Európai Uniós alapokból finanszírozza az Európai Fejlesztések Minisztériuma és 19.281.472 lejes vissza nem térítendő támogatást jelent a kórház számára.

A projekt teljes költségvetése 19.345.872 lej, ebből vissza nem térítendő támogatás 19.281.472 lej. A projekt a 2020. február 1-e és 2021. december 31-e közötti időszakra szól.

covidprojekt

A pályázat révén segítséget kap a kórház már megvásárolt védőfelszerelés árának a megtérítése révén, illetve további védőfelszerelés és fertőtlenítőszerek megvásárlására. Így, a pályázat nyomán 435.018 lejt visszakap az intézmény a 2020-ban a sürgősségi állapot idején közvetlen vásárlással beszerzett védőfelszerelés költségeiből. További 10.912.937 lejt pedig a 2020 május – december közötti időszakban közbeszerzési eljárással megvásárolt védőfelszerelés és fertőtlenítőszer költségeinek megtérítésére, illetve az idén még szükséges védőfelszerelés és fertőtlenítőszer beszerzésére fordíthat a kórház.

A pályázat jelentős részét orvosi műszerek teszik ki, 7.800.000 lej értékben tud felszerelést vásárolni a kórház a projekt keretében. Így például be fog szerezni az intézmény egy fertőtlenítő robotot, amelynek 379.000 lej az értéke, egy PCR-tesztek elvégzésére alkalmas készüléket, amelynek 164.000 lej az értéke, továbbá a tesztelési tevékenység segítésére genom szekvenátort és pipettázó robotot is. A pályázat keretében vásárolunk továbbá szívultrahang-készüléket, amelynek 1.170.000 lej az értéke és 8 intenzív terápiás ágyat is, 144.000 lej értékben. 10 lélegeztetőgép megvásárlása is szerepel a projektben, 1.035.000 lej értékben szerez be a kórház ilyen készülékeket, továbbá 10 betegellenőrző monitor megvásárlása is tervbe van véve, ezekre 770.000 lejt lehet fordítani. 5 hemodialízis gépet is vásárol a kórház, 355.000 lej tervezett értékben, illetve 5 hordozható víztisztító berendezést ezekhez, egyenként 90.000 lej értékben.  

Dr. Konrád Judit, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere rámutatott, a pandémia kezdetén az első nehézségek után nagyon sokan mellénk álltak, rengeteg civil segítséget kaptunk, ezzel együtt is azonban a védőfelszerelések biztosítása hatalmas anyagi terhet rótt a kórházunkra. „Ez a projekt enyhíti ezt a terhet is, segít a járvány megfékezésében és a következmények kezelésében. Olyan orvosi műszereket fogunk most vásárolni, amelyek túlmutatnak a jelenlegi helyzeten és később is betegeink nagy hasznára lesznek” – mondta.

„Ahogy mondani szokták, a bajban mindig összetartunk, és így, összefogással tudtunk megküzdeni a kihívásokkal, a láthatatlan ellenséggel, amiről egy évvel ezelőtt társadalmi szinten még semmit nem tudtunk, ismeretlen volt” – mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke hozzátéve, hogy a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház munkaközössége és vezetősége példát mutatott mindenkinek az elmúlt időszakban. „Nagyon bizakodó voltam, hogy sikerül megnyerni ezt a pályázatot, és meg tudunk előzni olyan helyzeteket, melyek egy éve még teljesen idegenek voltak mindnyájunknak. A projekttel olyan fejlesztéseket tudunk végezni, melyek a kórház klinikai szintre emelését segítik” – részletezte. Borboly Csaba kifejtette, hisz abban, hogy a gépek beszerzésével sikerül elérni azt, hogy a jövőben ne érhessék meglepetések a megye egészségügyi dolgozóit, és minden új helyzettel felkészülten tudjanak szembenézni: „célunk, hogy senkinek ne kelljen elmennie a megyéből egészségügyi ellátásért, hanem helyben, a lehető legrövidebb időn belül részesülhessenek ellátásban a betegek, professzionális környezetben”. Az elöljáró kiemelte, hogy az egészséges és biztonságos megye építése szintén fontos tényező a fiatalok itthon maradása szempontjából. „Bízom abban, hogy rövidesen európai szinten előkelő helyet foglal el Hargita megye, mert van egy csapat, amellyel el lehet érni ezeket a célokat” – fogalmazott.

László Botond, a kórház gazdasági igazgatója is arra emlékeztetett, hogy a pandémia kezdetén mekkora anyagi terhet jelentett a kórház és a mellette álló intézmények, támogatók számára a helytállás, például tavaly március közepe és május közepe között, két hónap alatt két és fél millió lejre vásárolt védőfelszerelést és fertőtlenítőszert a kórház. A jogszabályok előírásai szerint ebből az összegből most 435.018 lejt kap vissza a pályázat keretében az intézmény.   

Dr. Bartha István, a kórház intenzív terápiás osztályának vezetője azt mondta el, az intenzív terápiára bekerülő betegek többsége légzéselégtelenséggel küzd és lélegeztetőgépre van szüksége, a projekt keretében pedig újabb ilyen eszközöket fognak vásárolni. Ugyanakkor betegellenőrző monitorokat is vásárolni fog a projekt részeként a kórház, ez szintén az intenzív terápiás megfigyelés alapeszköze, ugyanúgy, ahogy az intenzív terápiás ágyak, amelyek speciálisan az ágyhoz kötött betegek ellátására használhatók. 

Dr. Ilyés Andrea nefrológus szakorvos azt mondta, óriási előrelépés lesz a jelenlegi helyzethez viszonyítva az, hogy a projekt révén öt hemodialízis gépet tud vásárolni a kórház. Kifejtette, hordozható gépek lesznek, így a beteget nem kell szállítani a kórházon belül, hanem, ha adottak a körülmények, akkor akár a beteg ágya mellett is sor kerülhet a művese kezelésre. Egyre több a veseelégtelen beteg és ezekre a  gépekre szükség van – tette hozzá. 

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnökének nyilatkozata:

https://fb.watch/57-Zckpcxh/

Csíkszereda, 2021.04.27

Menu