Az Egészségügyi Minisztérium rendelete értelmében kórházunkban is biztosítjuk a súlyos állapotú Covid-betegek látogatásának lehetőségét, a kezelőorvos beleegyezése esetén, előzetes bejelentkezés alapján. A koronavírusos betegeket ápoló osztályok maximális kihasználtsággal működnek, a Covid-esetek mintegy hetven százaléka súlyos lefolyású.

Az Egészségügyi Minisztérium 487-es számú, 2021. április 9-én megjelent rendelete értelmében a SARS-CoV-2 vírussal fertőzött, a betegség súlyos tüneteit mutató páciens a kezelőorvos beleegyezésével, előzetes kérés esetén fogadhat egy alkalommal, egy látogatót, családjának egy tagját vagy törvényes képviselőjét. Ez a látogatás legtöbb 15 percet tarthat, a látogatónak pedig teljes védőfelszerelést kell viselnie, be kell tartania a megelőzési szabályokat és nem vihet be semmilyen tárgyat a kórterembe. A védőöltözetet a kórház biztosítja.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban a Covid-betegeket ellátó intenzív terápiás részlegen ápolt betegek hozzátartozói a kezelőorvoshoz kell forduljanak, amennyiben élni kívánnak ezzel a látogatási lehetőséggel. Az orvost az intenzív terápiás osztály telefonszámán, a 0372 661158-as számon lehet keresni. Amennyiben a kezelőorvos úgy ítéli meg, hogy a látogatás lehetséges, megbeszélik a hozzátartozóval a megfelelő időpontot, amikor beöltöztetik, majd bekísérik a beteghez. Az egészségügyi személyzet a látogatás után a védőöltözet levételében is segít a hozzátartozónak.

A csíksomlyói kórházépületben működő, koronavírusos betegeket ellátó osztályokon a kórház egyik pszichológusa segít a hozzátartozóknak a látogatás lebonyolításában. Az érdeklődők naponta 8 és 15 óra között a 0742 185661-es telefonszámon jelezhetik igényüket. Amennyiben a kezelőorvos úgy ítéli meg, hogy a látogatás lehetséges, naponta 12,30 és 14,30 órák között van erre lehetőség. Itt is teljes védőfelszerelésre van szükség és bekísérik a hozzátartozót a beteghez.      

A látogató hozzátartozóktól a kórház kér egy saját felelősségű nyilatkozatot, amelyet a helyszínen lehet kitölteni.

Kórházunk koronavírusos betegek ellátására elkülönített részlegei továbbra is maximális kihasználtság mellett működnek. Ma reggel a koronavírusos betegek ellátásra működő osztályokon 62 beteget láttak el, itt összesen 68 hely van. Az ATI-Covid részlegen 6 pácienst ápolnak, itt 6 hely van.         

A Covid-betegeket ellátó orvosok szerint a koronavírus-fertőzés miatt kórházban ápolt betegek mintegy hetven százaléka a betegség súlyos formájával küzd és egyre többen szorulnak intenzív terápiás ellátásra. A védőoltás igénylése és a megelőzési előírások betartása mellett a kórház orvosai azt tanácsolják, hogy a tünetek súlyosbodása esetén késedelem nélkül forduljanak orvoshoz a betegek.

Csíkszereda, 2021.04.16.

 

Menu