A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban 2020. április 8-án utalták be az első Covid-19 betegségben szenvedő pácienst, azóta pedig összesen 1711 beteget kezeltek kórházunkban koronavírus-fertőzés miatt.

Az idei egészségügyi világnap is a pandémia jegyében telt, az Egészségügyi világszervezet ez alkalommal azt szorgalmazta, hogy mérjék fel az egyenlőtlenségeket és mindenki akkor jusson hozzá minőségi egészségügyi szolgáltatásokhoz, amikor arra szüksége van.

„Az egészségügyben dolgozók felelőssége mindig nagy volt, hisz az emberek azt bízzák ránk, amit sokszor a legdrágább kincsnek neveznek, az egészségüket. A világjárvány még növelte ezt a felelősséget és a terhet, ami egyénenként mindenkire, intézményként pedig a kórházra hárult. Egy év telt el az első koronavírusos eset óta és helytálltunk ebben az egy évben. Köszönöm minden alkalmazottnak a munkáját és erőt, kitartást kívánok a következő időszakra is” – fogalmazta meg ez alkalommal dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere.

„Egy éve, hogy Csíkszeredában kórházba utalták az első koronavírussal fertőzött személyt. Tudatosan készültünk erre, támogattuk kórházainkat és az egészségügyi személyzetet, hogy minél hatékonyabban el tudják látni a Hargita megyei embereket. Erőfeszítéseink nem voltak hiábavalók. Elkerülhetetlen volt, hogy a járvány megyénket is elérje, de a felkészültségnek és az egészségügyi személyzet áldozatos munkájának köszönhetően el tudták látni a betegeket és sokan meggyógyultak. A negatív történéseken kívül jó példákat is láttunk az elmúlt egy évben, megtapasztalhattuk közösségünk szolidaritását, és felértékelődött a támogatás fontossága. Az egészségügyi dolgozók munkáját ezúttal is köszönjük, támogatásunkra a továbbiakban is számíthatnak” – mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Számadatok az elmúlt egy évből

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban 2020. április 8-án utalták be az első Covid-19 betegségben szenvedő pácienst, egy hetven éves bácsit. Azóta összesen 1711 beteget kezeltek nálunk koronavírus-fertőzés miatt. A Covid-19 miatt 95 személy hunyt el. Más kórházakba 440 koronavírusos beteget szállítottak át. Az egészségügyi személyzet közül 251-en estek át a fertőzésen. A betegek átlagosan 9-10 napot töltöttek kórházban, de olyan páciens is volt, aki 61 nap után távozott gyógyultan.  

2021. április 7-én a kórház koronavírusos betegek ellátására átalakított osztályain összesen 62 beteget ápoltak, közülük 6 személy szorul intenzív terápiás ellátásra.

Értékeim az ápolásban

Egy 87 éves néni hite. A lázadás, tagadás, beletörődés után a harc és a család, ismerősök biztató szavai. Egy idős bácsi megjegyzése a virágvasárnapi megfeszített munka során. A meggyőződés, hogy ezt a háborút tovább kell folytatni. A hit és az ebből merített erő. A zene és a közös éneklés felemelő érzése. Többek között ezek segítették át a kórházunkban dolgozó asszisztenseket az elmúlt egy év nehéz időszakain.

Értékeim az ápolásban: fogódzók, amik átlendítettek a járványon címmel pályázatot hirdetett a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház az április 7-i egészségügyi világnap alkalmával. A beérkezett pályamunkák mind azt jelzik, nehéz volt az elmúlt egy év, de fogódzót is találtak sokan a továbblépésre, töltekezésre.

A pályázók írásai itt olvashatók: https://spitalmciuc.ro/469, a következő időszakban pedig megosztjuk őket a kórház Facebook-oldalán is.

Csíkszereda, 2021.04.07

 

Menu