November 17-e a koraszülöttek világnapja és országos napja is. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban hagyományosan megünnepeljük ezt az eseményt. 

 

A járványhelyzet miatt ebben az évben az eddigiektől eltérően szerveztük meg a koraszülöttek világnapját a kórházban. Intézményünk Facebook-oldalán egy virtuális találkozóra nyújtottunk lehetőséget a korababáknak és családjaiknak. Egy előzetes felhívásra válaszolva a szülők fotókat küldtek be koraszülött gyermekeikről és röviden leírták történetüket. A babafotókból montázsokat készítettünk és közzétettük a kórház Facebook-oldalán. 

A kórház szülészeti és újszülöttgyógyászati osztálya lilába öltözött a világnap alkalmából, lufik és a babák fotóiból készített nagyméretű plakát került ki az osztály előterébe. A szülészeti osztályon lévő kismamák és újszülöttek ajándékokat kaptak, a Nestle Nutrition jóvoltából finomságokat tartalmazó élelmiszercsomagot és babaápolási termékeket osztottak ki a kórtermekben az osztály orvosai és a kórház vezetősége. Átyin Katától és csapatától az újszülöttgyógyászati osztály ismét kapott a koraszülötteket segítő horgolt polipokat, a világnapra ezúttal 30 Koripot küldtek. A Nutricia cég is küldött ajándékot, pici nadrágokat, bodykat és lufikat adtak, amellett pedig két, híres koraszülötteket bemutató plakátot is küldtek. 

lufi

Kedden érkezett meg a Salvați Copii Alapítvány újabb adománya is, ezúttal 500 csomagot küldtek, amelyek babaápoló készítményeket és higiéniai termékeket tartalmaznak, és amelyeket a következő időszakban a kismamák kapnak meg. 

A koraszülöttek tiszteletére ugyanakkor kedden 18 órakor lilába világítottuk ki a kórház épületét. Borboly Csaba, az intézményfenntartó Hargita Megye Tanácsának elnöke élőben jelentkezett be a helyszínről: https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/379169293309207/

epulet

Kórházunkban kedden is született koraszülött baba, az 1340 grammal, 30-ik hétre született csecsemőt továbbszállították Marosvásárhelyre. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban azokat a koraszülötteket látjuk el, akik 1500 gramm fölött és 32-ik hét után jönnek a világra.  

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban 2020. január elseje és október 31-e között 1160 baba született, közülük 97-en koraszülöttek (8.44 százalék). Összehasonlításként, 2019. január elseje és október 31-e között 1084 baba jött világra, közülük 86 koraszülött (7.93 százalékuk). Világszinten körülbelül minden tizedik baba koraszülött. 

Menu