Az elmúlt két évben mintegy húsz millió lej értékű orvosi imagisztikai felszereléssel bővült a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház eszköztára. November 8-a, a radiológia nemzetközi napja alkalmával sajtótájékoztató keretében számolt be erről a kórház hétfőn.

„Kórházunkban nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy tevékenységünket ismertessük és mivel a koronavírus járvány miatt az elmúlt hónapokban nem tudtuk megmutatni az új radiológiai eszközöket, kihasználjuk most ezt az alkalmat arra, hogy beszéljünk ezekről. A csíkszeredai kórház orvosi képalkotási eszközeinek tárháza jelentősen bővült az elmúlt két évben: mágneses rezonanciás készülék, performáns CT, digitális röntgengépek, mobil röntgengépek, ekográfok, mammográf kerültek és kerülnek a modern diagnosztika szolgálatába. A beszerzéseket és a gépek felszerelését az Egészségügyi Minisztérium révén a központi költségvetésből, a megyei önkormányzat finanszírozásával és saját forrásból végeztük. Köszönjük az RMDSZ parlamenti képviseletének a központi források biztosításáért végzett munkát” – vezette fel dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere. 

2019-ben és 2020-ban mostanig összesen 17 401 212 lej értékű imagisztikai eszközt vettek használatba a kórház osztályain, ezeket a gépeket az Egészségügyi Minisztérium, Hargita Megye Tanácsa és a kórház finanszírozta. Ezentúl beszerelés előtt áll egy 1,5 millió lej értékű mammográf készülék és beszerzési folyamatban van egy 1,65 millió lej értékű röntgenkészülék is. Világbanki támogatásból vásárolta továbbá a minisztérium a kórház számára a mágneses rezonancia készüléket, a 3 147 251 lej értékű készüléket idén nyáron helyezték üzembe a kórházban.

WhatsApp Image 2020 11 09 at 15.59.33

Példák a 2019-ben és 2020-ban vásárolt eszközökre:

2019-ben két digitális röntgengép került a kórházba, egyet a radiológiai osztályon, egyet Szentegyházán használnak, egyenként 999 600 lejbe kerültek. Modern technológiájú gépek ezek, amelyek nagyon jó képminőséget biztosítanak és utolsó generációs szoftverrel működnek.

2019-ben négy darab, C-karos mobil röntgengépet vásárolt a kórház, ezeket az idegsebészeti, urológiai, ortopédiai és sebészeti műtőkben használják, egy ilyen készülék 327 250 lejbe kerül.

Szintén 2019-ben sikerült beszerezni egy ultramodern Computer Tomográfot. Ez egy 128 szeletes CT, amely 0,3 másodperc alatt 128 képet alkot. Összehasonlításképp, a régi CT-készüléke a kórháznak egy másodperc alatt készített 32 képet. Az új CT ára

3 415 300 lej volt, öt éves garanciával vásárolta a kórház a Siemens cégtől, az Egészségügyi Minisztérium finanszírozásával, Hargita Megye Tanácsának önrészével. Ezt a gyors, biztos és nagy kapacitású készüléket a szív kivizsgálására és angiográfiás vizsgálatokhoz is lehet használni. 

Modern ultrahangkészülékeket is vásárolt a kórház, 2019-ben három, 2020-ban pedig újabb három ekográfot. Az egyenként 600 000 lejbe kerülő készülékek a belgyógyászati, urológiai, neurológiai, radiológiai osztályokra, illetve a Szentegyházi Egészségügyi Központba kerültek.

Most érkezett meg a kórházba az új mammográfiás készülék. Ez az 1 652 000 lejbe került utolsó generációs gép nemcsak sokkal pontosabb és gyorsabb vizsgálatot tesz lehetővé, hanem a beteg számára is kényelmesebb. Ez az eszköz képezi majd az alapját egy szenológiai központnak, amelyet modern ekográffal kiegészítve a melldaganatok teljeskörű diagnosztizálására fog létrehozni a kórház. A régi mammográf-készüléket Szentegyházára vitte át a kórház, ott fog működni.

„Az orvosi imagisztika területén beérni látszik a kórház fejlesztésére elindított tíz éves stratégiánk. Köszönet a kórház személyzetének, hogy ösztönzésünkre tudtak nagyot álmodni és végig tudták vinni ezeket a terveket. Az egyik legfontosabb célunk, hogy a megyéből ne kelljen kivizsgálásra, kezelésért máshová utazni, itthon kapják meg ezeket a térség lakói. Köszönöm az RMDSZ parlamenti csapatának, hogy az utóbbi két évben kormányzati pénzt is kaptunk ezekhez a fejlesztésekhez és reméljük, hogy segítségükkel ezt a következő években is tudjuk folytatni, hisz a terveink készen vannak és most már csak pénzt kell hozzárendelni ezekhez” – mondta a sajtótájékoztatón Borboly Csaba, a kórházat működtető Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Tánczos Barna, az RMDSZ csíki szenátora azt mondta a sajtótájékoztatón, kétségtelen, hogy a csíkszeredai kórház fejlesztése egy sikertörténet és ez még akkor is kijelenthető, ha tudjuk, hogy még nem a folyamat végén, hanem a közepén tartunk. „Ez a közös munkának és összefogásnak az iskolapéldája. Itt van a kórház vezetése, amely mert álmodni, itt van a működtető megyei tanács, amelyik hozzáteszi az önrészt és az elmúlt években jött a jelentős bukaresti központi költségvetési támogatás is. (…) Bízom abban, hogy a szeredai kórház fejlesztése a következő években is prioritás tud lenni akár az Egészségügyi Minisztérium szintjén is” – fejtette ki a szenátor.

Korodi Attila, aki korábban képviselőként segítette a kórház fejlesztését, most Csíkszereda polgármestereként elmondta, Csíkszereda számára létfontosságú, hogy a megyei kórház teljes kapacitással és magas szintű orvosi ellátással tudjon működni.  „Ez a városfejlesztési céljainkat is egyértelműen szolgálja. Az itt zajló szakmai munka és az itt foglalkoztatott munkaközösség a városi életnek is mozgatórugója. Eltökéltek vagyunk, hogy a következőkben minden olyan fejlesztésnél, ahol szükség van a város partnerségére, ott leszünk a megyei önkormányzat mellett és amennyiben a parlamenti képviselet kéri, hogy az előterjesztésekben segítsünk, meg fogjuk tenni. Sem Csíkszereda, sem Hargita megye nem tud fejlődni akkor, ha a terveinkhez nincs hozzárendelve egy jó parlamenti munka” – emelte ki a polgármester.

Hajdu Gábor, az RMDSz képviselőjelöltje azt mondta el, a világjárvány körülményei közepette minden szem az egészségügyre irányul. „Hargita megye nem lehet sikeres, ha a megye lakossága nem kap színvonalas egészségügyi szolgáltatásokat. Ezt évekkel ezelőtt felismerte a kórház és a megyei tanács vezetősége és következetes munkával építette a megyei egészségügyi rendszert, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházat. Parlamenti csoportunk tagjaként egyik prioritásom lesz ezen fejlesztések további segítése, követése és az egészségügyi törvénykezés hatékonnyá tétele” – fogalmazta meg a képviselőjelölt.

A sajtótájékoztató után készült videóbeszélgetés linkje: https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/976734162836476/?sfnsn=mo

Csíkszereda, 2020.11.09   

Menu