Az elmúlt napokban jelentősen megnőtt a koronavírus-fertőzöttek száma, ugyanakkor a Székelyudvarhelyi Városi Kórház többször is visszautasította, háttérkórházi státusával ellenkező módon, a súlyos állapotú Covid-betegek átvételét Csíkszeredából, így megtelt kórházunk koronavírusos betegek ellátására átalakított osztálya.  Annak érdekében, hogy a betegeket továbbra is megfelelően elláthassuk, számos – ideiglenes – intézkedést hoztunk. 

 

2020. október másodikától a koronavírus-fertőzöttek ellátásra áll át a kórház egy újabb osztálya, a Rehabilitáció, Fizioterápia és Balneológia Osztály. Az osztály járóbetegrendelőjében és kezelőjében folytatódik a szaknak megfelelő tevékenység, ezekre külön betegutak állnak rendelkezésre. 

A Hargita Megye Tanácsa tulajdonában lévő csíksomlyói Multifunkcionális Központban működő Külső Elkülönítő Egységbe kerül át az enyhe tünetekkel rendelkező fertőzöttek egy része.  

A közepesen súlyos és társbetegségekkel küzdő, illetve súlyos Covid-19 betegek ezután is Székelyudvarhelyre fogjuk átszállítani, ezt a kórházat jelölte ki az Egészségügyi Minisztérium háttérkórházként ezen esetek ellátására. Mindezt azért, hogy a csíkszeredai kórház továbbra is betölthesse megyei sürgősségi kórházi szerepét. 

Továbbá, a kórház főépületében lévő tamponzóna tehermentesítése érdekében felkérjük a beutalás előtt álló krónikus betegeket, hogy végeztessenek el kórházunkban koronavírus-tesztet, legtöbb 48 órával a beutalás előtt. (A tesztre hétköznaponta 8-15 óra között a 0372 661 291-es és a 0742 214 951-es telefonszámokon lehet előjegyzést kérni). Ezen tesztek költségeit a kórház viseli.

Péntek reggel a kórháznak a koronavírusos betegek ellátására átalakított osztályain 78 hely volt, a tamponzónában 16. Igazoltan fertőzött beteg 74 volt beutalva, a tamponzónában pedig további 10 fertőzésgyanús páciens tartózkodott. 

Az intézkedések révén 30 további új hely jön létre (a Rehabilitáció, Fizioterápia és Balneológia Osztályon) és felszabadulnak helyek a tamponzónában is, így megfelelően el lehet majd látni a pácienseket. 

Az elmúlt egy hétben a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházból 8 koronavírusos beteget utaltunk át. 4 pácienst vett át a Székelyudvarhelyi Városi Kórház és egy-egy beteget a maroshévízi, a sepsiszentgyörgyi, a besztercei és a szebeni kórházak. 

A kialakult helyzetről a kórház menedzsere, dr. Konrád Judit, a Hargita Megyei Egészésgügyi Igazgatóság vezetője, dr. Tar Gyöngyi és a kórházat működtető Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba videoüzenetben is beszámolt: https://www.facebook.com/watch/?v=3262488323804426 

 

Csíkszereda, 02.10.2020

Menu