Cum protejăm sănătatea mintală, în timpurile când suntem prizonierii propriei case? Putem să ne calmăm frica și anxietatea? Putem lăsa panica să ne doboare? Răspunde la întrebările ziariștilor liget.ro psihologul Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc Forró-Erős Gyöngyi.

 

https://liget.ro/kezelo/felelem-es-szorongas-nem-csak-a-testi-egeszsegunk-fontos-jarvany-idejen

 

1. Spălați-vă mâinile de multe ori

Spălarea și dezinfectarea mâinilor sunt acțiuni decisive pentru a preveni infecția. Mâinile se spală cu apă și săpun cel puțin 20 de secunde. Dacă nu există apă și săpun, puteți folosi un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool de 60%.

2. Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute

Mențineți distanța de cel puțin 1 metru între dumneavoastră și alte persoane, în special când acestea tușesc, strănută sau au febră, deoarece picăturile de salivă pot transmite virusul de la o distanță apropiată.

3. Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile

Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra în corp prin ochi, nas și gură, astfel evitați atingerea dacă nu v-ați spălat bine mâinile. Mâinile intră in contact cu suprafețele contaminate de virus răspândidu-se în tot corpul.

4. Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți

Dacă aveți infecție respiratoare acută, evitați apropierea de alte persoane, tușiți cu gura acoperită sau într-un șervețel de preferat de unică folosință, purtați mască de protecție și spălați mâinile. Dacă în momentul în care tușiți vă acoperiți gura cu mâinile, puteți contamina obiecte sau persoane cu care veniți în contact.

6. Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool

Dezinfectanții chimici ce pot ucide noul coronavirus (Covid-19) sunt dezinfectanți ce conțin clor, înălbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic și cloroform. Medicul și farmacistul dumneavoastră vor ști ce să recomande.

7. Utilizați mască de protecție doar în cazul în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave

Organizația Mondială a Sănătății recomandă folosirea măștii de protecție doar în cazul în care suspectați că ați fost contaminat cu noul coronavirus și prezentați simptome de tuse, strănut, sau în cazul in care acordați asistență unei persoane care este suspectă de a fi infectată cu noul coronavirus. (O călătorie recentă în China sau zonele în carantină din Europa, cu simptome respiratorii).

UTILIZAREA MĂȘTII DE PROTECȚIE – ajută și limitează  răspândirea virusului dar trebuie să fie folosită împreună cu celelalte măsuri de igienă printre care spălarea mâinilor pentru cel puțin 20 de secunde. Nu este necesar a se folosi măști de protecție suprapuse una peste alta.

8. Produsele MADE in CHINA sau pachetele primite din China nu sunt periculoase

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că persoanele care primesc pachete din China nu se supun nici unui risc de a se contamina cu noul coronavirus, deoarece acesta nu trăiește mult timp pe suprafețe. Până în prezent nu există nici o dovadă că produsele/obiectele produse în China pot transmite noul coronavirus (Covid-19).

9. Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantină din Europa de cel puțin 14 zile

Perioada de incubație a noului coronavirus este cuprins intre 1 și 14 zile. Dacă v-ați întors dintr-o călătorie din China sau zonele în carantină din Europa de mai puțin de 14 zile sau ați intrat în contact cu persoane care s-au întors din China sau zonele în carantină din Europa de mai puțin 14 zile și aveți febră, tușiți, prezentați dificultate respiratorie, dureri musculare și stări de oboseală, sunați la 112 pentru a primi informații necesare. Purtați mască de protecție dacă intrați în contact cu alte persoane, folosiți șervețele de unică folosință și spălați bine mâinile.

10. Animalele de companie nu transmit coronavirus

În acest moment nu există dovezi că animalele de companie, câini și pisici pot fi infectate de virus. În orice caz, trebuie să ne spălăm tot timpul mâinile cu apă și săpun după ce intrăm în contact cu animalele de companie.

Sursa: Ministerul Sănătății

 

Cu privire la măsurile luate de către Guvernul României în scopul evitării răspândirii virusului COVID-19 (Coronavirus), Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc sistează complet vizita aparținătorilor începând cu data de 10 martie 2020.

Conform hotărârii nr. 6 din 06.03.2020 a Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, care funcționează în cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență, în spitale se sistează până la 31.03.2020 vizitele aparținătorilor persoanelor internate.

Din cauza îmbolnăvirilor de gripă în Spitalul Județean de Urgență este suspendat  programul de vizită a pacienților, însă în cazuri speciale a fost permis accesul aparținătorilor cu permisiunea medicului curant și a medicului șef de pe secție. Începând de 10 martie 2020 această posibilitate se sistează.

„Cerem înțelegerea tuturor, facem apel la conștiința aparținătorilor, prevenția este cea mai importantă. În județul nostru încă nu a apărut noul Coronavirus, dar trebuie să luăm măsuri pentru cazul în care vor fi îmbolnăviri, să protejăm pacienții internați cu alte afecțiuni” – a declarat dr. Konrád Judit, managerul Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc, instituție care funcționează în subordinea Consiliului Județean Harghita.  

Cu același scop preventiv, se sistează și stagiile de pregătire a elevilor din liceele postliceale sanitare care-și desfășurau pregătirea în unitatea sanitară.

 

Menu