Copiii locuitori al Casei Szent István din Șumuleul Ciuc a Fundației Sfântul Francisc din Deva și-au împărțit cadourile primite de la Moș Nicolae cu micii pacienți de la secția de pediatrie a Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc.

MikulasjarasÎn data de 4 decembrie 2019 zece copii, pedagogul din Casa Szent István și voluntarul Jendrolovits Gábor, îmbrăcat în costum de Moș Nicolae, au vizitat copii internați pe secție și au împărțit cadouri.  

După vizită, Jendrolovits Gábor a explicat, ajută Fundația Sfântul Francisc de 17 ani cu ajutorul prietenilor, iar odată cu extinderea rețelei fundației a crescut și volumul donațiilor: în acest an persoane fizice și firme din Ungaria au donat în valoare de zece milioane de forinți, iar pachetele cu dulciuri cumpărate din această sumă ajung între 2-8 Decembrie la 78 de case a fundației și 5 spitale din Ardeal.

Cei 23 de copii aflați miercuri la secția de pediatrie a spitalului s-au bucurat de cadourile primite de la Moș Nicolae.

Părinți cu copii prematuri s-au întâlnit sâmbătă, 16 noiembrie 2019 în Miercurea Ciuc, la Sala de Protocol a Consiliului Județean Harghita cu ocazia Zilei Mondiale a Prematurității, sărbătorită pe data de 17 Noiembrie.

kora2În numele instituției organizatoare a evenimentului dr. Konrád Judit, managerul Spitalului Județean de Urgență a salutat familiile prezente. „Prematurii se nasc cu greutate corporală mică, dar cu multă putere, și sarcina noastră ca instituție este să asigurăm pentru ei condiții și îngrijire proprie, profesională. În cadrul secției de neonatalogie a spitalului funcționează de mai mult de un an compartimentul de terapie intensivă de neonatologie, mare parte a copiilor născuți prematur pot fi îngrijiți la noi în condiții corespunzătoare. Este sfâșietor și totodată înălțător de privit cum acești mici luptători se agață de viață și se dezvoltă spectaculos” – a arătat managerul. A adăugat, în cadrul spitalului părinții pot să găsească ajutor profesional și mai târziu, dacă este nevoie: „în cazul în care în dezvoltarea copiilor se observă întârzieri, la cabinetele medicale din Sânmartin lucrează specialiști din multe domenii, specialiști care au învățat și practică cele mai moderne terapii și procedee de dezvoltare timpurie”.

Președintele Consiliului Județean Harghita, în a cărei subordine funcționează Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc, a salutat lakora3 rândul său cei prezenți. „Lucrăm încontinuu la dezvoltarea spitalului, pe lângă investiții depunem eforturi și pentru ca secțiile de obstetrică și neonatologie a spitalului să fie din ce în ce mai primitoare. Se va schimba mobilierul pe secții, se va amenaja un salon pentru ora de aur, s-a alăturat echipei și un psiholog, și va fi amenajat și un spațiu de vizitare. Lucrăm, ca și mămicile și copii să se simtă bine în spital, condițiile care le întâmpină pe secții să fie prietenoase, călduroase. Lucrăm și la perfecționarea personalului, s-au organizat evenimente profesionale și de perfecționare” – a arătat președintele Consiliului Județean Harghita. „Am avut prilejul ca tată, să asist de trei ori la miracolul nașterii și de fiecare ocazie a crescut respectul meu față de puterea și perseverența mamelor și de puterea de viață a bebelușilor. Copiii prematuri și familiile lor merită un respect deosebit, le sprijinim și încercăm să asigurăm condițiile necesare. Partea cea mai mare a efortului e a Dumneavoastră, aveți toată recunoștința mea” – a spus Borboly Csaba.

kora4Importanța Zilei Mondiale a Prematurității a fost apreciată de dr. Füstös Annamária neonatolog, medic șef al secției de neonatologie, care a și prezentat această secție a spitalului. A arătat, crește de la an la an numărul nașterilor în Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc: în anul 2017 s-au născut 1 231 de copii, în anul 2018 au venit pe lume în spital 1 306 bebeluși, iar în primele 10 luni a anului curent s-au născut 1 160 copii. În jur de opt la sută a copiilor născuți în spital se nasc prematur. Pentru îngrijirea lor în cadrul secției de neonatologie funcționează un compartiment de terapie intensivă și unul pentru copii prematuri. În Miercurea Ciuc pot fi îngrijite copii care se nasc după cea de a 32-a săptămână gestațională și cel puțin cu 1500 grame. Sunt aduși aici și prematurii din Gheorgheni și Toplița. Prematuritatea nu este o boală, ci o condiție – a subliniat dr. Füstös Annamária.

Pe parcursul evenimentului au ținut prelegeri, prezentări și au oferit sfaturi mai mulți medici, specialiști de dezvoltare timpurie, psihologi, asistenți medicali și sociali. Părinții copiilor prematuri au povestit despre experiențele lor, de multe ori cu lacrimi în ochi, și-au amintit de momentele când copii lor au sosit pe lume. Evenimentul a fost ocazie bună și pentru întâlniri între prematuri și personalul de pe secția de neonatologie, medicii și asistenții de pe secție în pauze au luat în brațe copiii pe care i-au îngrijit după naștere. Copiii mai mari au fost atrași de colțul de joacă asigurat pe durata evenimentului de către Locul de Joacă Bio, iar cele o sută de baloane in culoarea mov a Zilei Mondiale a Prematurității au fost o bucurie pentru toți copiii. 

NemetVoroskereszt1Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc beneficiază de o donație însemnată din partea Clinicii Diaconice din Frankfurt și a Crucii Roșii Germane: luni, 11 noiembrie, în curtea spitalului au fost preluate echipamente medicale și sanitare în valoare de 15.000-16.000 euro.       

Spitalul – care funcționează în subordinea Consiliului Județean Harghita – a primit mobilier medical folosit în spitalul din Germania – paturi de spital,  noptiere pentru spital, saltele, cărucioare – și consumabile noi în mare cantitate: scutece pentru copii și adulți, cearșafuri impermeabile, huse.

NemetVoroskereszt2Donația a fost însoțită de Ralf Voss, reprezentantul clinicii din Frankfurt și Thomas Hölzel, membru al Crucii Roșii Germane. Luni dimineața cei doi au fost întâmpinați la biblioteca spitalului de conducerea instituției și mai mulți medici. Dr. Konrád Judit, managerul spitalului a mulțumit donația primită și și-a exprimat speranța dezvoltării unei colaborări și pe plan profesional cu clinica germană. „Suntem un spital în dezvoltare, vrem să cunoaștem și să însușim și experiențele profesionale ale altor spitale” – a spus managerul. László Botond, directorul financiar-contabil al spitalului a remarcat calitatea mobilierului medical primit. A explicat, în anul 2019 spitalul a cumpărat mult echipament medical performant, este însă greoaie procedura de achiziționare a echipamentelor de bază ca și mobilierul medical și de multe ori calitatea produselor ce pot fi cumpărate nu atinge nivelul celor folosite din Germania. „Din această cauză acceptăm cu bucurie astfel de donații” – a spus directorul economic. 

Donația din Germania a ajuns la Miercurea Ciuc prin relații personale a unor medici și asistenți medicali care lucrează în străinătate și în țară. Echipamentele au fost preluate luni dimineața de către spital, iar o parte a acestuia, 20 de paturi medicale – după procedurile de dezinfectare – au și fost puse în folosință la secțiile de chirurgie și oncologie a spitalului.

Október 26-án lelki napot tartanak orvosoknak a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szervezésében Csíksomlyón, a Jakab Antal Házban. A rendezvényen a hivatástudat témáját járják körbe, lelki feltöltődést nyújtva a résztvevőknek.

Amellett, hogy az orvosok szakmai képzéseken és konferenciákon vesznek részt, lelki életükkel is foglalkozniuk kell, lelki támaszra, feltöltődésre is szükségük van, hogy megerősödhessenek hivatástudatukban – mondta dr. Szilveszter Attila, aki ortopéd és traumatológus szakorvosként dolgozik a csíkszeredai kórházban.
A lelki napot Jakabos Barnabás Jezsuita szerzetes és dr. Dósa Éva pszichiáter, pszichoterapeuta vezeti elmélkedéseken, beszélgetéseken, imameditációkon keresztül, „Az én lelkem adom belétek, és azt művelem veletek, hogy rendelkezéseim szerint éljetek” (Ezekiel 36,27) bibliai részt választva.
Tavaly 40-50 személy vett részt az eseményen, idén is ennyi érdeklődőre számítanak. – 30-an már jelentkeztek, ezek közül pedig többen a tavalyi lelki nap résztvevői is voltak, ami azt mutatja, hogy van igény az ilyen programokra, és reméljük, lesz még folytatás a jövőben is – nyilatkozta dr. Szilveszter Attila.
A részvételi díj 50 lej, mely az ebédet is tartalmazza. Jelentkezni a 0744–909835 vagy a 0740–412216-os telefonszámok valamelyikén lehet.

A cikk a Hargita Népe október 10-i számában jelent meg. 

Menu
Go to top