Conducerea Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc a preluat vineri, 29 mai 2020 o donație de mare valoare din partea MOL România și Fundația pentru Parteneriat. 

După cum au anunțat, MOL România, prin Fundația pentru Parteneriat, sprijină cu 100 000 de euro eforturile de combatere a pandemiei cu noul coronavirus ale spitalelor din Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc și Sfântu Gheorghe. Din această donație Fundația pentru Parteneriat a cumpărat echipamente de protecție și aparatură medicală pentru cele trei instituții. Reprezentanții fundației au predat donația conducerii și medicilor Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc vineri, 29 mai 2020. 

MolPolgartars1

În numele angajaților și pacienților Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc - unitate care funcționează în subordinea Consiliului Județean Harghita - dr. Konrád Judit, managerul spitalului, și-a exprimat mulțumirile. După acum a arătat, aparatura primită va contribui la siguranța angajaților și la îngrijirea pacienților la un nivel cât mai înalt. Managerul a amintit, Mol România și Fundația pentru Parteneriat au mai ajutat spitalul, oferind sprijin important și cu alte ocazii. 

 

Marți, 26 mai 2020 s-a început activitatea în secția externă a Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc, amplasat în Centrul Multifuncțional din Șumuleu Ciuc al Consiliului Județean Harghita. În această secție externă vor fi internate persoanele infectate cu noul coronavirus, asimptomatice, cu forme ușoare și fără factori de risc. 

MultifunkcionalisKozpont

Conform Ordinului Ministerului Sănătății nr 753/2020 la nivelul fiecărui județ pot fi desemnate unități de izolare și tratament destinate persoanelor cu infecție SARS-CoV-2, cu forme asimptomatice, devenite asimptomatice sau cu forme ușoare și fără factori de risc. După ce numărul cazurilor s-a înmulțit în zona Ciuc și secțiile dedicate îngrijirii bolnavilor cu Covid-19 s-au aglomerat, s-a luat decizia de a înființa un astfel de secție externă și al Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc. Consiliul Județean Harghita, în a cărui subordine funcționează spitalul a oferit pentru acest scop Centrul Multifuncțional din Șumuleu Ciuc. 

 

În ultimele două zile a crescut semnificativ numărul cazurilor confirmate de infecție cu coronavirus în Miercurea Ciuc. Conducerea Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc face apel la locuitorii zonei pentru respectarea regulilor de prevenire a bolii Covid-19. 

„De la o zi la alta avem mai mult de zece cazuri pe zi, secția spitalului dedicată pentru îngrijirea bolnavilor de Covid-19 se umple cu pacienți în ritm alarmant. Unul dintre scopurile măsurilor de prevenire din timpul situației de urgență a fost să nu avem foarte mulți pacienți dintr-o dată în sistemul de îngrijiri, situația actuală ne amenință cu acesta” – a arătat dr. Konrád Judit, managerul Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc. 

Conducerea spitalului face apel la locuitorii zonei, să respecte cu strictețe în continuare măsurile de prevenție, conform legii: distanțarea socială, purtarea măștilor de protecție în spațiile publice închise, în așa fel să fie acoperită nasul și gura, precum și să nu organizeze și să nu participe la evenimente cu multe persoane. Să fie precauți în special la cumpărături. Regulile igienei personale sunt în continuare foarte importante, spălatul mâinilor, dezinfecția mâinilor ajută în prevenirea îmbolnăvirilor.               

În Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc în dimineața zilei de 16 Mai s-au aflat internați 27 bolnavi confirmați cu Covid-19 și încă 7 persoane suspecți de infecția cu coronavirus. În momentul actual în spitalul din Miercurea Ciuc nu avem pacienți de Covid-19 în stare gravă.  

„Suntem responsabili unii pentru alții, pentru sănătatea familiilor noastre. Trebuie să avem în vedere acest lucru în continuare și să ne comportăm în așa fel, cu toții. Am auzit asta de multe ori, dar la noi acum este de actualitate – a mai adăugat dr. Konrád Judit.

 

Miercurea Ciuc, 16.05.2020.

 

Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc a beneficiat și în săptămânile trecute de numeroase donații, reprezentanții spitalului au preluat echipamente de protecție și aparatură medicală. Am avut parte și de gesturi frumoase.

adomany RMDSZ2S-a extins lista donatorilor în zilele trecute. De la Instel Srl. am preluat un kit de izolație RNA în data de 12 mai, acest kit permite efectuarea a 200 de teste coronavirus. Spitalul a primit și în luna mai echipamente de protecție în cantitate însemnată. A continuat ajutorul primit din partea Inspectoratului Pentru Situații de Urgență ”Olt” al Județului Harghita: în luna mai am preluat 2 900 viziere de protecție, 200 măști protecție FFP2, 490 măști protecție FFP3, 600 mănuși de protecție și 150 combinezoane. Casa de Asigurări de Sănătate Harghita a predat deja de trei ori echipamente de protecție, de această dată am primit 190 bucăți măști de protecție. Firma Engmatec Srl. a donat 2 500 de lei și 120 bucăți de măști FFP2. Conducerea spitalului a preluat o donație însemnată în data de 13 mai: la solicitarea UDMR, prin binevoința donatorului privat Frank Liu din Taiwan, cu ajutorul Guvernului Ungariei au sosit 16 800 bucăți măști chirurgicale (pe fotografia atașată).

Apel la prudență în continuare

Începând cu 18 mai 2020 se reia parțial activitatea în ambulatoriile de specialitate ale Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc, cu capacitate redusă. Consultările se fac numai pe baza programărilor și se menține triajul la poarta unității.

Cabinetele de specialitate se deschid parțial începând de 18 mai 2020 în Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc: se extinde asigurarea asistenţei medicale ambulatorie și pentru cazurile care nu reprezintă urgenţă. Programările se realizează în procent de 50 la sută față de luna februarie a anului curent.

Totodată, pentru protecția pacienților și a personalului medical se mențin o serie de măsuri de prevenție.

Consultațiile se efectuează numai pe baza programărilor telefonice și online. Programări se pot obține de luni până vineri între orele 8 – 15, la numărul de telefon 0372 661 291 sau online prin site-ul spitalului (www.spitalmciuc.ro).

Menu