În cadrul Spitalului Județean de Urgență și-a început activitatea laboratorul de analize medicale propriu al instituției – a anunțat marți conducerea spitalului în cadrul unei conferințe de presă.

labor1Dr. Konrád Judit, managerul spitalului a arătat, înființarea laboratorului se datorează unui efort depus de mai mulți. „Membrii Consiliului Administrativ a spitalului, doamna director Zonda Erika, dr. Tar Gyöngyi, profesorul Lányi Szabolcs, directorul medical și directorul financiar au planificat acest proces și au muncit pentru acest laborator persistent, timp de doi ani. Reușita se datorează totodată și colegilor de la biroul de achiziții publice și medicilor, asistenților care s-au alăturat procesului de înființare” – a spus managerul.    

A mulțumit laboratorului Prodia pentru serviciile efectuate până acum. Totodată  și-a exprimat recunoștința companiei MOL România, care prin Fundația de Partneriat a finanțat achiziționarea de echipamente complementare pentru laborator în valoare de 214.000 lei. Managerul a mulțumit și sindicatului Sanitas, care a contribuit la echiparea laboratorului cu suma de 12.465 lei. Pentru amenajarea corespunzătoare a spațiilor laboratorului spitalul a cheltuit 60.883 lei.   

„Spitalul trebuia să facă acest pas pentru a se conforma criteriilor unui  spital de categoria a doua. Dar nu oricum: am înființat un laborator care în decursul unui an trebuie să obțină acreditarea RENAR. Totodată sunt sigură că înființarea laboratorului propriu a fost decizia corectă și din punct de vedere profesional și este în folosul pacienților noștri” – a declarat managerul.

Din partea Consiliului Județean Harghita, în a cărei subordine se află spitalul, președintele Borboly Csaba a salutat reînființarea laboratorului. A arătat, obiectivul labor2este ca locuitorii zonei să aibă parte de îngrijire medicală de calitate și rapidă aici, în Miercurea Ciuc. „Am considerat necesară laboratorul de analize medicale propriu al spitalului și pentru asigurarea activității medicale corespunzătoare și pentru executarea rapidă a analizelor, iar Consiliul Directoral al spitalului a muncit repede și bine pentru înființarea acestei unități. Putem să facem pași înainte mulțumind și faptului că în Consiliul Județean este unanimitate în privința dezvoltării spitalului și mulțumind totodată reprezentanței parlamentare a UDMR, care a ajutat în obținerea unor sume importante pentru spital. Mergem înainte pe acest drum: în bugetul de acest an a consiliului județean, în capitolele de investiții reprezintă aproape o treime cele referitoare la dezvoltarea spitalul” – a arătat Borboly Csaba. 

Dr. Melles Orsolya, directorul medical al spitalului a prezentat procesul de organizare a laboratorului. A amintit, laboratorul propriu al instituției a fost externalizat în anul 2000 și reînființarea nu a fost deloc ușoară. Pentru asigurarea aparaturii necesare spitalul a încheiat contracte de închiriere, iar pentru reactivele necesare s-au derulat proceduri de achiziții publice. Avantajul contractelor de închiriere este, că din patru în patru ani echipamentul va fi schimbat, așadar laboratorul poate lucra cu echipament modern în continuu. Directorul medical a prezentat, până acum au fost angajați 2 medici, 2 biologi și 6 asistenți, iar în momentul actual este în curs de desfășurare concursul pentru încă 5 asistenți.

labor3Directorul Direcției de Sănătate Publică Harghita și membru al Consiliului de Administrație al spitalului, dr. Tar Gyöngyi a vorbit despre importanța laboratorului de analize medicale propriu. „Pentru un spital modern, de categorie superioară, cu toate disciplinele medicale  pentru deservirea populației este indispensabil un laborator propriu. Nu este rolul meu de a decide dacă externalizarea laboratorului spitalului acum 20 de ani a fost a pierdere sau un câștig, acum însă simt că spitalul va avea de câștigat prin reînființarea laboratorul” – a declarat directorul. A mai adăugat, pentru executarea serviciilor de laborator spitalul na va mai depinde de o firmă privată.

Profesorul Lányi Szabolcs a participat activ în procesul de înființare a laboratorului ca membru al Consiliului de Administrație. A declarat, laboratorul este important în realizarea scopului instituției de a fi un spital de importanță regională, cu caracter clinic. Pentru acest lucru este nevoie și de cercetare științifică și de înființarea unui laborator de cercetări – a mai adăugat.

Reprezentanții presei au vizitat marți laboratorul, care funcționează în aripa D a spitalului și în care se efectuează deja o parte din analizele de laborator cerute de către secțiile spitalului.

 

Din cauza suspendării vizitelor în Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc se amână vizitarea maternității în luna februarie. Programul de vizită în spital s-a suspendat din cauza creșterii numărului cazurilor de gripă. Conducerea spitalului cere înțelegerea celor care au intenționat să participe la vizita maternității.

 

Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc derulează un curs de resuscitare de anvergură pentru tot personalul sanitar din instituție. În următoarele luni o să-și împrospăteze cunoștințele despre resuscitare în jur de o mie de angajați al instituției. 

Au mai fost organizate cursuri pe secții, dar un curs așa de cuprinzător în această temă încă nu a fost derulat în Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc. În cadrul cursului sunt controlate și gențile de urgență și defibrilatoarele de pe secții. 

„Poate să se întâmple pe fiecare secție a spitalului ca un pacient să intre în stop cardiorespirator. Pentru o resuscitare reușită diagnosticul trebuie recunoscut în timp de către personal. Este important exersarea, ca membrii echipei să știe ce au de făcut și bineînțeles munca în echipă, ezitarea sau dezorganizarea costă minute prețioase. Dacă în cazul unui stop cardiorespirator resuscitarea și defibrilarea se începe în primele 3-5 minute, atunci șansele de supraviețuire a pacientului sunt între 49-70 la sută. Cu fiecare minut de întârziere această șansă scade cu 12 la sută” – a explicat dr. Kacsó Jolán, coordonatorul cursului, medicul șef a Unității de Primiri Urgențe a spitalului.  

Cursurile de resuscitare au început în februarie, și din două în două săptămâni participă câte o secție a spitalului, medici, asistenți, infirmieri. Pe lângă repetarea noțiunilor teoretice se face și pregătire practică, participanții la curs pot să exerseze pe manechine resuscitare.

 

Menu
Go to top