A koronavírus-járvány és a Covid–19 megbetegedés kapcsán sok tévhit tartja magát, az egyik ilyen, hogy a tünetmentes fertőzöttek is gyógyszert kell szedjenek. Ezt is cáfolta beszélgetésünk során dr. Szécsi Csilla infektológus, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház fertőző betegségeket kezelő osztályának szakorvosa, aki kollégáival együtt a koronavírus-fertőzöttek ellátásán dolgozik.

https://hargitanepe.ro/hu/a-tunetmentes-fertozottek-nem-kapnak-gyogyszert-1594105810143

 

Új és ultramodern vesekőzúzó berendezés (litotriptor) szolgálja a gyógyítást a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban. A szerdán, július 8-án sajtótájékoztatón ismertetett, országszinten egyedülálló orvosi eszközzel a szakorvosok szerint a vesekövességben szenvedők közel kilencven százaléka számára tudnak minimálisan invazív kezelést nyújtani.

Dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere köszöntőjében kiemelte, a koronavírus-járvány nagy kihívások elé állította és állítja továbbra is a kórházat, de eközben a fejlesztések is tovább zajlanak. „Örömmel jelentem be, hogy működésbe állítottuk a vesekőzúzó berendezést. Hiánypótló eszközről és szolgáltatásról és nagy értékű, több mint 4,1 millió lej értékű eszközről van szó, amelyet abból az állami támogatásból vásároltunk meg, amelyet tavaly a megyei tanács kezdeményezésére és az RMDSZ közbenjárására kaptunk meg. Betegeink, közösségünk javára fogjuk használni” – mondta a menedzser.

kozuzo

Fotó: László F. Csaba/Hargita Népe

Dr. Albert Claudiu urológus főorvos, a kórház urológiai osztályának vezetője úgy fogalmazott, egy álom vált valóra számukra, egy nagyon performáns berendezést állítottak szolgálatba, amely esszenciális a vesekövesség kezelésében. „A litotriptorral minimálisan invazív módon, tehát műtét nélkül tudjuk kezelni a betegeket, a veseköveket külső lökéshullámokkal törjük össze, a páciens pedig még aznap hazamehet. A vesekövességek közel kilencven százalékát tudjuk így kezelni. A következő időszakban valószínűleg nagyon sok betegünk lesz, hisz ilyen készülék nincs a térségben és ezekkel az adottságokkal még az országban sem” – jelentette ki a főorvos.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház és működtető intézménye, Hargita Megye Tanácsa július 3-án benyújtotta az Európai Unió Nagy Infrastruktúra Operatív Programjában (POIM) a koronavírus elleni védekezés költségeinek megtérítésére, illetve egyes eszközök, gyógyszerek beszerzésére vonatkozó, 24 594 558 lej összértékű pályázatát.

A Covid-19 okozta egészségügyi helyzet kezelési kapacitását hívatott növelni az a pályázati lehetőség, amelyet az Európai Unió Nagy Infrastruktúra Operatív Programjában nyitottak meg, és amelynek keretében Hargita Megye Tanácsával partnerségben a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház is benyújtotta a pályázatát július 3-án. A projekt összértéke 24 594 558 lej. A pályázat keretében – a megszabott feltételek teljesítése mellett – megtérítik a kórházaknak a koronavírus-járvány megfékezése érdekében tett anyagi erőfeszítést a február 1-e és december 31-e közötti időszakra. Ugyanakkor támogatást lehet nyerni további, a védekezést és megelőzést, illetve a kezelést segítő fogyóanyagok, védőfelszerelés és orvosi eszközök beszerzésére is.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház projektjében orvosi eszközökre (fogászati egység, röntgengép-kiegészítők), gyógyszerekre, reagensekre, fogyóeszközökre (például maszkok, védőruházat, cipőtakaró, fejtakaró, védőoverall, védőálarc, védőszemüvegek) igényel térítést. Emellett, ha a pályázat finanszírozást nyer, a kapott összegből további fertőtlenítő- és tisztítószereket, orvosi eszközöket (többek között lélegeztetőgép, hemodialízis-gép, Real Time PCR-gép, életfunkciókat ellenőrző monitor, injektomat, mikroszkóp, intenzív terápiás ágy), gyógyszereket és fogyóanyagot (védőruházat, tisztítóeszközök) vásárol a kórház.

Menu